Softbank + Kahoot, forklart

CEO i Softbank, Masayoshi Son er Japans rikeste mann. (Kyodo News via AP, File)

Softbanks investering i Kahoot, og hva det kan bety for norsk venture

Det internasjonale venture-søkelyset rettes mot norsk teknologi, om ikke annet for en kort periode.

Publisert Sist oppdatert
  • HVA SKJER? Softbank investerer 1,98 milliarder kroner i Kahoot.
  • HVORFOR SKAL DU BRY DEG? Emisjonen er blant de største av sitt slag i Norge, og kan bidra til å løfte norsk tech inn i den internasjonale venture-eliten.

Hva betyr dette for Kahoot?

Det norske edtech-selskapet har gjort tre oppkjøp på 12 måneder, og har et uttalt mål om gjøre flere. I en børsmelding om Softbank-avtalen skrives det at pengene skal brukes til ikke-organisk vekst, som kan oversettes direkte til oppkjøp og sammenslåing.

Softbank eier etter emisjonen 9,69 prosent av Kahoot, og blir en av selskapets største aksjonærer sammen med Northzone og Jan Haudemann-Andersens Datum. Avtalen innebærer en sperrefrist som nekter den japanske kjempen å kjøpe seg opp til mer enn 10 prosent før mai 2020. Det kan indikere at Softbank ønsker å kjøpe en mye større del av selskapet, eller hele. Softbanks inntreden kan også gjøre Kahoot-aksjen mer attraktiv blant andre utenlandske investorer, om ikke annet på grunn av oppmerksomheten.

Det er forventet at Kahoot skal ta overgangen fra Merkur Market til en hovedbørs innen sperrefristen på seks måneder. Det har hittil vært antatt at selskapet ønsket seg til Oslo Børs, men andre Softbank-selskaper har en sterk tilstedeværelse på Nasdaq. Gitt Kahoots ambisiøse, globale planer er en notering på Nasdaq-børsen i Sverige eller til og med i USA dermed ikke utelukket.

Hvordan kom Kahoot hit?

  • Utgangspunktet for Kahoot er masteroppgaven til dagens CTO, Morten Versvik, som ble avlagt ved NTNU i 2006. Den tok for seg et flerspiller-quiz tilpasset kinosaler. Teknologien ble etter hvert kombinert med ideen til hans professor, Alf Inge Wang, om en klasseromsquiz.
  • I 2011 kom Jamie Brooker og Johan Brand inn som medgründere. Teamet var innom flere ideer, inkludert en mekanisk okse, før de endte med en enkel quiz-app.
  • Creandum og Northzone var blant de første investorene. NTNU hadde tatt 20 prosent eierskap gjennom sin TTO.
  • I 2015 solgte NTNU sine aksjer til dagens CEO Eilert Hanoa og nylig fratrådte CTO, Martin Kværnstuen, for 11 millioner kroner. 1,8 millioner kroner ble tilbakeført til NTNU.
  • I 2016 investerte Microsoft i selskapet i en runde sammen med eksisterende investorer Creandum og Northzone.
  • I 2017 ble selskapet med i Disney sin startup-akselerator, og året etterpå investerte Disney i tech-selskapet.
  • I 2018 ble selskapet registrert på gråmarkedet med en markedsverdi på 792 millioner kroner.
  • I mai 2019 kjøpte selskapet opp mattelæringsappen Dragonbox og lesespill-appen Poio for til sammen 210 millioner kroner.
  • Få måneder etterpå ble selskapet tatt opp til handel på Merkur Market, hvor kursen skjøt fart umiddelbart.
  • Det seneste året har Kahoot opplevd kraftig vekst i både omsetning og brukertall. I høst styrket de samarbeidet med Disney gjennom selskapet nye Academy-tjeneste.
  • I september kjøpte selskapet opp danske Actimo, som lager en «engagement plattform».
  • Hadde ved utgangen av september en børsverdi på drøyt 18 milliarder kroner. Verdien har økt til 22 milliarder etter Softbank-nyheten.

Hvem er Softbank?

Softbank ble grunnlagt av Japans rikeste mann, Masayoshi Son, og har i dag en børsverdi på 1300 milliarder kroner. Son har siden 1990-tallet har vært en av verdens mest innflytelsesrike tech-investorer.

Softbank investerte i Yahoo da Internett fortsatt var et spedbarn og gjorde det lenge svært godt, men tapte over 70 milliarder dollar da dot.com-boblen sprakk. Son valgte da å satse nesten alle resterende midler, 20 millioner dollar, på Jack Mas Alibaba - et selskap som på den tiden var nokså ukjent.

Softbank har det seneste året investert stort i tech-selskaper. Selskapet skal blant annet ha spilt en sentral rolle i teknologirallyet på de amerikanske børsene, ved å gjøre store innhugg i selskaper som Amazon, Microsoft, Netflix og Tesla i vår, samtidig som de solgte seg ned i Alibaba. Da det i september ble kjent at Softbank sto bak disse kjøpene, fikk Son tilnavnet «Nasdaq-hvalen» for å presse aksjene opp.

Softbank var også en sentral brikke i fjorårets WeWork-kaos, og har i år tapt nær 18 milliarder dollar på selskaper som Wag Labs, Zume Pizza og Brandless Inc.

Dessuten har Softbank og Alibaba tilsynelatende skilt lag. Ikke bare har Softbank solgt seg ned for 2 milliarder dollar; gründerne Son og Ma har også gått ut av styrene til hverandres selskap.

Softbank har også investert i to svenske selskaper: Exeger, som utvikler kunstig fotosyntese, solcellestrøm fra kunstige lyskilder, for å bruke i blant annet hodetelefoner, og appen Fishbrain, et sosialt nettverk for sportsfiskere.

Sentrale investeringer: WeWork, Slack, Uber, ARM

Hvorfor er Softbank interessert i Kahoot?

Det er et datterselskap av Softbank som investerer i Kahoot, og dermed ikke det vanlige fondet som bruker å investere i privateide oppstartsselskaper.

Softbank er kjent for å lete etter de store fiskene når de investerer. Son går ofte etter selskaper han selv hevder kan være «det nye Alibaba».

På børs går Softbank ofte etter store techselskaper som kan gi rask avkastning, og selge seg ut etter en kort periode.

Softbank går ofte for software-selskaper med stor brukervekst over kort tid, som Slack og Uber.

Kahoot har hatt en rakettvekst det siste året, og børsenverdien har økt voldsomt. I løpet av ett år på Merkur Market, har aksjen steget over 180 prosent. I går lukket kursen på 49,65 kroner, og har etter dagens nyhet steget til 55 kroner.

Det store bildet:

Det internasjonale venture-søkelyset rettes mot norsk teknologi, om ikke annet for en kort periode.

Softbanks inntog i Norge bidrar med oppmerksomhet, på godt og vondt, samt utvider kontaktnettverket til de øvrige aksjonærene i Kahoot - som også er investert i det øvrige norske startup-økosystemet.

Kombinert med økt interesse fra selskaper som Peter Thiels Founders Fund og Arielle Zuckerbergs Coatue Management, kan norsk venture få en mye etterlengtet internasjonal validering.

Samtidig har en av Norges få forbilder innen venture-backet selskapsbygging én fot utenfor landegrensen.