Snö-teamet, f.v. Max Samuel, Magne Uppman, Kremena Tosheva og Teodor Bjerrang.

Slik får Snö innpass hos verdens største

Nok en gang står det lille, norske ventureselskapet oppført blant VC-gigantene i Silicon Valley. Slik jobber de for å komme med på festen til Andressen Horowitz, Peter Thiel og Y Combinator.

Publisert Sist oppdatert

Det vekket stor oppmerksomhet da den legendariske teknologigründeren og investoren Peter Thiel i sommer gikk inn som investor og strategisk partner i det Oslo-baserte ventureselskapet til Andøya-duoen Teodor Bjerrang og Magne Uppman.

I fjor var Snö Ventures også eneste norske innslag på en investorliste full av tungvektere, inkludert Founders Fund og Coatue Management, da hybridspill-selskapet Portal One hentet store summer.

Nå er Snö igjen å finne i det ypperste selskapet i venture-sammenheng, når kryptospillplattformen Sky Mavis, med tromsøværingen Aleksander Leonard Larsen som medgründer, henter 1,2 milliarder kroner fra blant andre Andreessen Horowitz, Accel og Paradigm.

– Jeg tror vi er uvanlig opptatt av å se ut av Norges grenser for å bygge koinvesteringsmuligheter. Det betaler seg når et selskap med norske innslag får veldig traction. Da er vi godt posisjonert, sier Magne Uppman.

Nordisk, men global

Snö lanserte i sommer et nytt storfond på 100 millioner dollar, tilsvarende 830 millioner kroner.

Mandatet er nordisk, men samtidig fleksibelt: startups og vekstselskaper registrert hvor som helst i verden inngår, så lenge en nordisk gründer er i teamet eller det har virksomhet i Norden.

– Vi vil investere i de beste norske gründerne, uansett hvor de sitter. Vi tror det vil komme det norske og nordiske økosystemet til gode på sikt, sier Uppman.

Det reflekteres i porteføljen til Snö. Den første investeringen med det nye fondet kom tidligere i høst, i L.A.-baserte Mentorcam, som er startet og ledes av den norske seriegründeren Rune Løhr Hauge.

Amerikanske General Catalyst, Goodwater Capital og anerkjente Y Combinator er blant de øvrige investorene.

Oppskriften var den samme da, som når de nå går inn i Sky Mavis.

– Vi har veldig god kontakt med alle de fondene som tar mye av denne runden.

– Men det er klart at her er det relasjonen til medgründer Aleksander som er det desidert viktigste. Der får vi litt igjen for måten vi opererer i økosystemet og bygger langsiktige relasjoner, sier Uppman.

Langsiktige relasjoner

Duoen Uppman og Bjerrang forteller at de har vært i kontakt med Sky Mavis-medgründer Larsen helt siden han pakket sakene og dro til Vietnam for å bygge selskapet, som den gang besto mer av store visjoner enn konkret teknologi.

– Vi har brukt spesielt mye tid inn mot gaming-communityet, og kjenner det veldig godt. Det var rett og slett felles kontakter i gaming-verdenen som mente at dette var interessant. De sa vi måtte prate med ham. Så har vi snakket jevnlig siden, sier Uppman.

Inngangsbilletten de nå har betalt i Sky Mavis, kan anses som dyr, fordi selskapsverdien har økt fra 600 millioner kroner i vår til over 25 milliarder kroner nå.

Årsaken til at Snö ikke gikk inn i forrige runde, var manglende fleksibilitet i det forrige fondet, ifølge de to investorene fra Andøya.

Det plager dem ikke nevneverdig.

– Årsaken til at vi kommer med er, tror vi, at vi bygger langsiktig relasjon med gründerne og bidrar sterkt inn mot dem.

Lokalkontoret Snö

Snö-teamet bruker nesten tilsvarende mye tid på å bygge nettverk på investorsiden, primært utenfor Norge.

Uppman og Bjerrang viser for eksempel til initiativet Oslo Tech Excursion, som Snö står bak sammen med investeringsselskapet til Kjartan Rist, Concentric. Hvert år samler konferansen risikokapitalister fra hele verden. Siden oppstarten har mer enn 100 internasjonale investorer og fond besøkt hovedstaden.

Duoen trekker også frem at Max Samuel, tidligere høyre hånd til Peter Thiel, har blitt partner i Snö. Han har sterke bånd til flere av fondene Snö nå saminvesterer med.

– Suksessformelen med de internasjonale fondene, er at de ønsker lokale føtter på bakken, som sitter tett på og jobbe med de, og er en god sparringspartner.

– I stadig større grad orienterer de store seg mot vår del av tech-verdenen. Men de har ingen kontorer her, så de liker godt å jobbe sammen med lokale partnere, sier Uppman.

Kapital og know-how

Uppman og Bjerrang er fast bestemt på at deres investeringer i utenlandsk-registrerte selskaper med aner i Norge, hjelper det norske økosystemet.

De vil fortsette å aktivt orientere seg mot slike gründere.

– Et viktig poeng er at, selv om han (Aleksander Leonard Larsen, red.anm.) reiste ut og startet dette i Asia, så skal noe av operasjonen fremover drives fra Oslo. Måten han har reist ut og kommer tilbake med kapital, know-how og skal bidra inn i det norske økosystemet, det er gull verdt, sier Bjerrang.

Han mener tankesettet Larsen vender tilbake til Norge med, om det er permanent eller sporadisk, vil dryppe ned på andre norske gründere.

– Det globale mindsettet om hvordan man kan lykkes i et globalt perspektiv og i den konkurransesituasjon. Det kan smitte.

Larsen har selv bekreftet overfor Shifter at han vil bidra inn mot økosystemene han er gode på, primært krypto og spill.

– Det kan helt konkret komme hele det norske og nordiske gaming-communityet til gode. Et selskapet som definerer en helt ny kategori i gaming-verdenen, vil ha et solid sete i Norge. Det er superviktig, sier Bjerrang.