Orca-Gründer Kristian Fallrø sammen med Christine Spiten, som investerte i Orca Technologies på vegne av Atomico.
Orca-Gründer Kristian Fallrø sammen med Christine Spiten, som investerte i Orca Technologies på vegne av Atomico.

Skyfall teamer opp med Atomico og Johan Brand: Satser på norsk havdata

Skyfall Ventures kjøper seg inn i det norske oppstartsselskapet Orca Technologies.

Publisert Sist oppdatert

Det er bare et drøyt halvår siden gründer Kristian Fallrø sikret finansiering til startupen Orca Technologies, fra blant andre Atomico, gjennom Christine Spiten, og Johan Brand sitt investeringsselskap, We Are Human.

Nå har det norske investeringsselskapet Skyfall Ventures også kommet om bord på eiersiden.

Orca utvikler en plattform for fritidsbåter, som kombinerer sanntidsdata fra brukere med satellitt- og flyfoto, og bygger digitale modeller av havbunnen.

Maskin- og programvare

Nå er de to første produktene basert på teknologien lansert.

I første omgang har selskapet bygget et navigasjonssystem som gir mer nøyaktige sjøkart enn tradisjonelle systemer, automatisk finner og foreslår gode ruter, og varsler båtførere om værendringer og andre utfordrende forhold.

Rent praktisk kan man enten plugge en enhet i båten for å samle inn og sende ut nødvendig informasjon, og få tilgang til plattformen via eget nettbrett. Orca har også laget en helintegrert løsning, inkludert en egen skjerm tilpasset formålet.

Pengene selskapet nå har hentet, skal ifølge en pressemelding sikre produksjonen av de nye produktene til 2021-sesongen. Partene vil ikke avsløre hvor stor runden er.

Fundamental forandring

Navigasjon er bare første steg for selskapet, har gründer Fallrø forklart tidligere.

Etter hvert kan teknologien blant annet brukes til å samle inn data om vegetasjonen i havet og benyttes til miljøformål, mener han.

– Vi investerte fordi vi tror Orca kommer til å forandre denne industrien fundamentalt, sier Espen Malmo i Skyfall Ventures i en pressemelding.

Han mener industrien tradisjonelt har lidd under begrenset maskinvare, som i tur har gjort programvaren og brukeropplevelsen dårlig.

– Vi tror at dette er fremtiden for industrien, og vi visste at vi ville være en del av denne historien, sier Malmo om den norskutviklede teknologien.

Ambisjoner langt forbi Norden

Orca-gründer Fallrø forteller at de nå ligger an til å selge ut hele årets produksjonen i god tid før båtsesongen starter.

– Vi har ambisjoner som strekker seg langt forbi Norden - så vi kommer nok til å hente mer kapital for å dekke etterspørselen og ekspandere, sier han.

Nå konsentrerer han seg først og fremst om å levere «en knallgod brukeropplevelse» til selskapets første kunder.

– Vi er en ny aktør i en bransje som ikke har sett en nyetablering på mange år, så det er viktig for oss at de første kundene er fornøyde og får en bra båtsommer med Orca.

For ordens skyld: Johan Brand er investor i Shifter

Powered by Labrador CMS