KRYPTO

Skal la brukerne gi bitcoin til veldedighet

Gieffektitv har startet et samarbeid med kryptobørsen Kaupang, for at holdere kan gi bort bitcoin til veldedige formål.

Medgründer og daglig leder i Gieffektivt, Jørgen Ljønes
Publisert

– Krypto har lenge blitt forbundet med svartemarked, hype og energisluk. Nå kan kryptofolket vise at det faktisk handler om noe mer og kan brukes til noe bra for verden. Med vår nye satsning ønsker Gieffektivt å gjøre det mer fristende for de med store kryptoformuer å hjelpe de som har aller minst, sier gründer og daglig leder i Gieffektivt, Jørgen Ljønes.

Gieffektivt er et initiativ startet av studenter på NTNU og UiO i 2016 for å utfordre bistandsbransjen. Målet er å vise at man kan forbedre verden mye mer med en systematisk, datadrevet tilnærming til bistand, forteller Ljønes.

– Vi bruker en rasjonell, evidensbasert metode for å finne de aller mest effektive bistandsorganisasjonene i verden - og så gjør vi det enkelt for nordmenn å støtte disse, sier Ljønes.

– Målet er å redde og forbedre livene til flest mulig for pengene. Vi ser på oss selv som en non-profit startup og har opplevd 70 prosent årlig vekst de siste årene. Så langt har vi samlet inn over 23 millioner og tror vi passerer 10 millioner bare i år, forteller han.

Styreleder i Gieffektivt er Kristine Fredriksen, som er også CEO i startupen Ocean Oasis, som utvikler teknologi for bærekraftig, offshore-produksjon av drikkevann.

I samarbeid med Arcane og deres datterselskap, kryptobørsen Kaupang, har Gieffektivt nå åpnet for å ta imot bitcoin, som donasjoner til bistand.

Gieffektivt er, ifølge Ljønes, den første organisasjonen i Norge som åpner for dette.

Veksles til fiat av mottaker med det samme

Gieffektivt starter med en enkel modell, hvor de har en wallet-adresse publisert på sine nettsider, som hvem som helst kan overføre bitcoin til.

Alt av det som kommer inn går til effektiv bistand basert på analysene til GiveWell, en non profit-organisasjon som vurderer og screener veldedighetsselskaper, basert på anerkjente kriterier.

– Vi overfører til GiveWell i krypto, så veksler de til fiat før de tildeler pengene til en av våre anbefalte organisasjoner. Det kan for eksempel være Helen Keller International, som deler ut A-vitamin for å bekjempe mangelsykdommer, sier gründeren.

Han forteller at én bitcoin (BTC) er verdt cirka 440 000 kroner i dag, noe som er nok til 48.500 doser med A-vitamintilskudd gjennom Helen Keller International. GiveWell estimerer at det vil redde livet til 16 barn.

– Vi tar også imot feedback fra miljøet på flere funksjoner og coins de vil vi skal støtte, og tenker å utvide tilbudet etterhvert basert på behovet, sier Ljønes.

Kan spare på skatten

Når man gir bort krypto med verdiøkning, teller dette ikke som en skattemessig realisering, så de som donerer slipper å betale 22 prosent skatt på gevinsten.

Spesielt de som har sittet lenge på bitcoin kan ha svært stor verdiøkning på denne formuen, og enhver annen bruk vil utløse skatt, sier Ljønes.

– Men hos oss kan de bruke av disse pengene uten å måtte tenke på det, så alt vil gå til effektiv bistand, til det beste for verden!

Internasjonalt har mange med krypto bidratt allerede. GiveWell selv har mottatt mange hundre millioner kroner i kryptodonasjoner.

Verdens rikeste under 30, grunnleggeren av FTX, er en del av samme bevegelse som Gieffektivt, og har lovet å gi bort hele sin formue på flere titalls milliarder dollar til effektiv veldedighet.

– Ingen vet hva ettertiden vil tenke om krypto og de ekstraordinære formuene krypto har skapt. Vi tror nordmenn som har fått vært med på denne reisen også er interessert i å skape en bedre verden.

– Vi legger til rette for dette og viser, med et solid evidensgrunnlag, hvordan effektiv bistand konkret kan forbedre og redde livene til noen av de fattigste i verden, sier Ljønes.