Alf Gunnar Andersen, daglig leder i Horde og styreleder i Fintech Norway.

Skal hjelpe folk å bli kvitt dyr kredittgjeld. Nå lanserer Horde selv forbrukslån

Gründeren mener likevel at selskapet er en del av løsningen.

Publisert Sist oppdatert

Fintech-selskapet Horde har vokst hurtig siden etableringen i 2018. Bergen-bedriften startet med en app hvor brukerne med få klikk kunne si opp sine kredittkort.

Tjenesten har slått an og har i dag over 100.000 brukere. Selskapet har også gjennomført flere suksessrike folkefinanseringskampanjer, sist i mars.

Hvordan Horde skal tjene penger, har imidlertid vært uvisst. I 2019 var det snakk om et bedre kredittstyringsverktøy for banker, og tidligere i år begynte Horde å tilby såkalte omstruktureringslån.

Nå vil Horde ta lånevirksomheten et hakk videre, og snuser på markedet for rene forbrukslån. I en e-post til brukerne, markedsfører selskapet nå gebyrfrie lån med en rente på 10,01 prosent.

– Foreløpig kan man ikke søke nye lån hos oss, kun samle eksisterende, men det ser vi på på sikt, bekrefter gründer Alf Gunnar Andersen.

– Ikke et onde i seg selv

I e-posten legges det vekt på at renten er lav sammenlignet med bransjen for øvrig, og at selskapet ikke vil kreve etableringsgebyr og månedsgebyr, som er vanlig.

Siden Horde ikke har konsesjon som finansforetak, er det gjennom samarbeidspartnerne Resurs Bank, Brabank og Svea at lånene skal ytes.

– Blir dere ikke en del av problemet nå?

– Det er et godt spørsmål. Men hvis vi kan tilby 40 prosent lavere rente, blir det lettere å håndtere lånene, sier Andersen.

Han viser også til selskapets «lånemotor», Horde Solutions, som benyttes til å vurdere lånesøknadene, kun innvilger 50 prosent.

– Så den fjerner de som ikke bør få lån.

– Like fullt er dette nok et forbrukslån tilgjengelig i markedet?

– Å ta usikret kreditt er ikke et onde i seg selv, sier Andersen.

Han forteller at bakgrunnen for at han i sin tid startet Horde, var et samlivsbrudd som tvang han til å ta opp et forbrukslån. Opplevelsen med skjulte kostnader og gebyrer opprørte gründeren.

Flere inntektsstrømmer

– Er det forbrukslån dere skal leve på?

– Det er en av flere. Vi har også det at vi leverer gjennom Horde Solutions og teknologi til bankene. Og så kommer en rekke andre tjenester til høsten, sier Andersen, men vil ikke avsløre hva disse går ut på.

– Har dere forlatt det idealistiske standpunktet dere hadde da dere ikke hadde en forretningsmodell?

– På ingen måte. Vårt mål er at alle skal ha muligheten til være økonomisjef i eget liv. Det betyr blant annet at våre lån har ingen gebyrer av noe slag, slik at kostnadene blir oversiktlige og forutsigbare.