Gründerteamet i Globus.ai består av CEO Helge Bjorland, CCO Jan Kristiansen og COO Tor-Håkon Hellebostad, samt CTO Ivan Metrikin (ikke avbildet).

Silicon Valley-fond leder investering på 10 millioner kroner i Globus.ai

De amerikanske VC-fondet Miramar debuterer utenfor egne landegrenser når de nå skyter millioner inn i norske Globus.ai. Samtidig melder Sandnes-selskapet flytting til USA.

Publisert

Ved hjelp av kunstig intelligens tar oppstartsselskapet Globus AI mål av seg til å løse bemanningsproblemene i en rekke bransjer, først innen helse.

– Det viktigste innen bemmanningsbransjen er folk. Riktig person på rett plass er nøkkelen. Ved hjelp av selvlærende AI, kan man forstå enkeltpersoner på en bedre måte, og sørge for riktig match til hvert oppdrag, sier gründer og daglig leder Helge Bjorland.

Han gründet selskapet i 2018, sammen med Jan Kristiansen, Ivan Metrikin, Tor-Håkon Hellebostad, alle med erfaring med AI og IT i selskaper som Telenor og Equinor.

Nå henter den Sandnes-baserte teknologibedriften 10 millioner kroner, fra en sammensetning av norske og amerikanske investorer.

Posisjonerer seg for mer amerikansk kapital

Hele transaksjonen skjer ved utstedelse av nye aksjer, men prisingen er ikke kjent. Runden ble ledet av venturefondet Miramar Digital Venture. Investeringen er den første Silicon Valley-fondet gjør utenfor egne landegrenser. Runden inkluderer også Cylance-gründer Stuart McClure samt tidligere Google-topp og medgründer av Scopely, Eytan Elbaz. Fra norsk side deltar x5 Invest og eksisterende aksjonærer som Christian Rokseth, samt gründerne selv, ansatte, venner og familie.

Globus holder også mulighetene åpne for å hente ytterligere fem millioner kroner i en «second close» med tilsvarende betingelser frem til 31. januar 2021. Detaljene i avtalen er imidlertid ikke kjent, ei heller prisingen på selskapet i denne runden.

Bjorland opplyser også at det er opprettet et amerikansk selskap, Globus Inc., som blir det nye morselskapet i organisasjonen. Den norske virksomheten samles i et holdingselskap og fungerer som et datterselskap av det amerikanske.

– Da har vi god tilgang til det amerikanske kapitalmarkedet, forklarer Bjorland, og avslører at de skal bruke det kommende året på å posisjonere seg for en A-runde på omkring 30 millioner kroner.

Det er imidlertid ikke snakk om å flytte noen av de 16 ansatte over Atlanteren ennå.

– Nå er det kun flytting på papiret, sier Bjorland.

Selskapet, som benytter en SaaS-modell, styrer mot en omsetning på 12 millioner kroner og positivt resultat i år, og har en runway på 12 måneder. Hittil har startupen stort sett vært selvfinansiert, foruten støtte fra Innovasjon Norge, samt tidlige investeringer fra Startuplab og Christian Rokseth, som eier henholdsvis 10 prosent og 4 prosent av aksjene. Rokseth er blant dem som går inn med penger i denne runden.

Fordomsfritt

SaaS-produktet Globus Staffing matcher blant annet ledig personell i bemanningsbyråene med vaktlister på sykehus, eksempelvis. Det er en oppgave som hittil har blitt gjort nærmest analogt, ifølge gründeren.

Han forteller at automatisering av prosessen med bestilling eller å plassere kandidater for bemanningsbyrå, har gitt kundene opptil 40 prosent økte inntekter hittil.

– Med fordomsfri AI sørger vi også for at kandidater blir gitt like muligheter, slik at man alltid finner den beste personen til hvert oppdrag, sier Bjorland.

– Globus begynte med en tydelig visjon om å bedre livskvalitet og redde liv. Vi jobbet en stund med å finne området vi skulle fokusere på. Det at vi nå både kan jobbe med bærekraft samtidig som vi løser et stort problem for bemanningsbransjen er spennende.

– Bemanningsbransjen er utskjelt, og pekes gjerne på som en synder når det kommer til arbeidstakernes betingelser. Hvordan stiller dere dere til det?

– Vi synes det er spennende muligheter i å bidra med teknologi som kan hjelpe der. Det bemanningsbyråene ofte sliter med, er betingelser og fordommer. De har gjerne ikke gode nok verktøy til å gjøre det transparent. Det gjelder både ting de ikke er klar over selv, samt valg, som hvem de plasserer ut hvor, og til hvilke vilkår. Jeg tror vi kan bidra til å forbedre det, og bidra til bærekraftsmålene, særlig 3,5 og 10 (ekstern lenke).

Rett før jul var besøkte næringsminister Iselin Nybø Rogaland-bedriften.

– De (myndighetene, journ.anm.) kan bruke «governance», regler, mens vi kan bruke teknologi til å nå målene, mener Bjorland.

Han opplyser at selskapet nå har «ni store kunder», inkludert Dedicare, som server alle sykehus i Norge og har avtaler med en lang rekke kommuner over hele landet, og nordiske Personalhuset.

– Hvorfor er det gode muligheter for dere akkurat nå?

– Det er mye fokus på digitalisering i bemanningsbransen. Det er en bransje som henger litt bak på dette området. De som klarer å endre seg vil derfor ha et stort konkurransefortrinn.

Ekspansjon

For tiden jobber selskapet med markedspenetrering i Storbritannia, som i pandemiåret har slitt voldsomt med bemanning i helsesektoren. Deretter er planen å utvide til USA.

– Etterspørselen etter sykehuspersonell er for tiden stor noe som gjør behovet etter løsninger som Globus Staffing stort. Teamet jobber på spreng for å kunne levere løsningen raskt til nye kunder.

Gründeren forteller også at selskapet jobber med nødvendige produkttilpasninger, slik at de også kan levere til nye bransjer, spesielt innen pedagogikk og energi.

– Hva regner dere med å oppnå det kommende året?

– Vi er enige med investorene våre om å ta Europa, hjemmemarkedet, først. Målet er å oppnå 10 millioner kroner i ARR (årlige abonnementsinntekter, journ.anm.), som vil legge godt til rette for en serie-A, med fokus mot USA, sier Bjorland, og presiserer at årets omsetning på omkring 12 millioner kroner inkluderer betaling for implementering i tillegg til abonnement.

– Og hva skal dere ha fått til om 10 år?

– Om 10 år har vi oppnådd «unicorn»-status som et globalt markedsledende software selskap, velkjent for en fantastisk kultur og fremragende folk som er med på å bedre livskvalitet.