årsresultat

Sharebox fant nøkkelen: 50 millioner i økt omsetning

Nå er også lønnsomheten i boks for nøkkelskap-leverandøren.

Arne Eivind Andersen er gründer i Sharebox
Publisert Sist oppdatert

Sharebox og gründer Arne Eivind Andersen har siden 2016 utviklet digitale nøkkelbokser for sikker og smidig deling av nøkler. Arendal-selskapet har inngått avtaler med Reitan, Norgesgruppen og Airbnb. 

Nå viser regnskapet at omsetningen gikk i taket i fjor. Fra 22,5 millioner i 2022, landet salget på 72,6 millioner kroner i 2023. 

Andersen bekrefter at butikken går bra nå. 

– Vi har god vekst og et produkt som kundene setter pris på, sier han og viser til svært lav oppsigelse. 

Fordi kundene inngår treårige kontrakter er frafallet lavt, men ifølge Andersen er «churnen» lav også rett og slett fordi produktet gjør det som loves på pakken. 

– Vi har egentlig ingen som sier opp. 

I tillegg vokser verdien på hver kundeavtale betydelig år for år. Den såkalte net retention, som angir veksten i omsetningen dersom selskapet ikke hadde fått en eneste ny kunde, ligger på relativt høye 150 prosent.

– Verdien på en kunde i år er 50 prosent høyere enn på samme tid i fjor, sier Andersen. 

Salgsveksten ga 5,7 millioner i driftsresultat i fjor, og etter fratrekk fra finanskostnader ble resultatet før skatt på 1,5 millioner kroner. 

Finanskostnadene henger sammen med et økt gjeldsopptak. Selskapet gikk ut av året med 53 millioner i gjeld til blant annet til Innovasjon Norge. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Andersen forklarer gjeldsveksten med generell finansiering av det som er en kapitalintensiv forretning. 

– Vi eier i hovedsak alle kioskene selv, vi utvikler fortsatt løsningen vår og vi vokser rakst og da bindes mye arbeidskapital. 

Selger godt i DACH

I 2020 inngikk Sharebox en avtale i USA som skulle være verdt opptil 30 millioner kroner. USA-dealen innebar at Sharebox skulle levere tjenester til et nytt bildelingskonsept på amerikanske flyplasser.

Men det er ikke i USA at salget går best. Ifølge Andersen er det stor etterspørsel etter nøkkelboksene i de såkalte DACH-landene, altså Tyskland, Østerrike og Sveits. 

Sharebox har for tiden kunder i 25 land. Skagerak Capital er største eier etter gründeren selv.