ID-TECH

Seriegründeren henter 70 millioner kroner til teknologi som skal gi deg tilbake kontrollen over egne data

Britisk storinvestor satser stort på det nye selskapet til Lasse Andresen.

Seriegründer Lasse Andresen (t.v.) har fått med seg en av veteranene fra Forgerock, Sutton Maxwell, inn i sitt nye prosjekt.
Publisert Sist oppdatert

I fjor høst fullførte den tidligere rockeren Lasse Andresen sitt gründer-hattrick, da han fulgte opp milliardsuksessen Forgerock og Facebook-utfordreren Indyriot med en ny storsatsing på identitetsteknologi.

Oppstartsselskapet Indykite lager enkelt forklart en digital tvilling av brukerne, med sikker verifisering. Dette kombineres med en såkalt «knowledge graph» over personlige data, med preferanser, interesser og alt annet mange av oss har flytende rundt hos diverse digitale aktører.

Tanken er å gi brukere eierskap over egen data, og muligheten til å bestemme hvordan disse kan benyttes på tvers av bransjer og plattformer.

Nå har Indykite hentet 8 millioner dollar, tilsvarende rundt 70 millioner kroner, i en kapitalutvidelse. Ifølge en pressemelding planlegger selskapet i løpet av året å lansere flere nye tjenester samt et utviklernettverk dedikert til åpen kildekode.

LES OGSÅ: Superduoen røper nytt storprosjekt - tar opp kampen mot Facebook

Bygger tjenester for tredje generasjons Internett

Egentlig lanserer selskapet nå to tjenester. En tilpasset større konsern, som legger til rette for sikker kartlegging av mennesker, enheter og andre ressurser på tvers av en organisasjon eller et nettverk. Innsikten skal deretter kunne benyttes til «hyper-personalisering» og anbefalinger, blant annet.

Den andre er en slags digital ID-lommebok, som skal sette organisasjoner i stand til å la sluttbrukere identifisere seg selv og styre hvilken data som deles. Nettsamfunns-byggeren Indyriot, som Andresen har startet sammen med seriegründer Kimberly Larsen, er naturlig nok en av de som allerede bruker teknologien.

– Tradisjonelle leverandører av ID-tjenester står overfor overveldende utfordringer når man ser på Web 3.0, sier Andresen. – Hvor tredje generasjons Internett-tjenester bygges for å utnytte potensialet i kunstig intelligens, maskinlæring, sammenkoblede data, den semantiske veven, stemmestyrte søk og håndtering av identiteter - som går langt utover «hypen» rundt blokkjede.

PODCAST: Det du trenger å vite om Web3, NFT og status på kryptovaluta

– Indykite sin tilnærming sørger for dynamiske og granulære autorisasjonstjenester samt svært fleksible datamodeller, som er fundamentalt for organisasjoner som bygger apper og tjenester med stadig mer distribuert arkitektur og data-økosystemer, mener han.

LES OGSÅ: Investorene elsket at gründer-brødrene ga bort mye av produktet gratis

«Betydelig mulighet»

Det britiske, børsnoterte investeringsselskapet Molten Ventures (inntil nylig Draper Esprit) ledet an i kapitalinnhentingen. Selskapet har tech-raketter som Revolut og Trustpilot i porteføljen.

– Markedet for digitale id-løsninger utvikler seg hurtig. Selskaper utforsker mulighetene for å levere desentraliserte verktøy, men er ikke i nærheten av å klare det. Indykite sin visjon, dype markedsforståelse og nyskapende teknologi representerer en betydelig investeringsmulighet. Vi ser et enormt potensiale, sier porteføljesjef Stuart Chapman i Molten Ventures.

Norske Alliance Ventures og amerikansk-europeiske Speedinvest, som var på eiersiden fra før, er også med. Blant de øvrige aksjonærene er blant andre Trond Riiber Knudsen.

– Det er en sterk indikasjon på attraktiviteten og markedspotensialet til Indykite at de sikrer velkjente klienter både i Europa og USA, på tvers av ulike markeder, sier partner Arne Tonning i Alliance.

LES OGSÅ: Dette må du vite hvis du skal få penger fra Alliance Ventures nye 600-millionersfond

Enorm bransje

For en som ikke kan alt for mye om identitetsteknologi, kan det ved første øyekast se ut som at Indykite konkurrerer med Lasse Andresens forrige gründereventyr Forgerock, som har en visjon om «en verden uten innlogging». I et intervju med Shifter i fjor, svarte derimot Andresen kontant nei på det.

– Denne bransjen er stor, og hele markedet er på over 160 milliarder dollar. Det er så utrolig mange forskjellige lommer innenfor dette området, så hvis vi konkurrerer med Forgerock, er en av oss inne i feil case, fastslår han.

LES OGSÅ: Mens konkurransen til norske selskaper blir stadig mer internasjonal, tviholder Norge på nasjonale konkurranseregler

Får kjenning på laget

Med seg i den nye satsingen har Andresen en kjenning fra nevnte Forgerock, kanadieren Sutton Maxwell. Han var en av de aller første ansatte i identitetsteknologi-selskapet som nå har gått på børs i USA.

Gjennom ti år var Maxwell sjef for Nord-Europa i Forgerock, der selskapet først fikk sitt fotfeste, før det gjorde sitt inntog i det amerikanske markedet. For halvannet år siden gikk han til Cognite, før han igjen sluttet seg til Andresens nye gründerprosjekt. I Indykite har Maxwell ansvaret for markedene Europa, Asia og Afrika.

– Identitetsteknologi går dypt ned i så mange deler av samfunnet, og det berører så mye av ditt vanlige liv. Jeg pleier å be folk gi meg et eksempel på en app der identitet og verifisering ikke er en del av det, sa Maxwell til Shifter i oktober.