Eve-roboten skal hjelpe eldre og funksjonshemmede.

Selger eldre-roboter til Toyota: Verdsettes til 420 millioner

Byggingen med de første robotene til Halodi Robotics er i gang. Nå har de hentet mer penger til innspurten.

Publisert

Halodi Robotics har solgt sine første roboter, men har allerede nådd en verdsetting på nesten en halv milliard. Det melder Finansavisen.

– Vi er i gang med byggingen av våre fem første Eve–roboter, og vi har sendt avgårde vår første forsendelse til en kommersiell kunde, Toyota Research Institute, sier Bernt Børich, gründer i Halodi Robotics til Finansavisen.

Halodi har brukt fire år på å bygge en robot som skal få eldre og funksjonshemmede til å bo hjemme lengre. Parallelt selger selskapet roboter til forskningsinstitusjoner som skal teste dem til andre formål. Inntekten fra Toyota-salget er på 2,1 millioner.

– Dette er et kommersielt salg, ikke et pilotprosjekt eller lignende. Vi vil prøve ut produktet og trenger erfaringer fra kunder i daglig bruk. For eksempel vil vi finne ut hvor tungt roboten trenger å løfte. Disse erfaringene tar vi med oss til neste generasjon av produktet, sier han til avisen.

I fjor høst jaktet Halodi Robotics 70 millioner fra nye aksjonærer. Sent i desember gikk gründerne inn 16 millioner i ny egenkapital til en verdsetting på 420 millioner fra nye, norske investorer. Selskapet har også fått 10 millioner i et konvertibelt lån fra de eksisterende aksjonærene.

Ved en emisjon i 2017 ble selskapet verdsatt til 135 millioner, noe som gir en tredobling på tre år.

Samtidig er selskapet i et nytt forskningsprosjekt sammen med Sunnaas Sykehus og Skien kommune. Der skal de teste hvordan en humanoid robot kan gi bistand til helsepersonell og pasienter.

Målet er å hjelpe oldemor med å få på sokker og gjøre i stand middagen i løpet av 2020.

– Vi gleder oss til dette og flere andre planlagte prosjekter for utprøving de neste to årene. Tilbakemeldingen i disse prosjektene vil sette oss i stand til å sikre at produktet løser de viktigste utfordringene i markedet.