JUS

Schibsted får medhold i Nettbil-søksmålet

– Dette er bra for gründerne, for Nettbil, for Nettbils kunder og for oss, sier Atle Lessum i Schibsted.

Anders Espelund, gründer og dalig leder i Nettbil.
Publisert Sist oppdatert

I 2020 bestemte Konkurransetilsynet seg for å gripe inn mot Schibsteds oppkjøp av den digitale bruktbilforhandleren Nettbil, og fikk medhold av Konkurranseklagenemnda.

Tilsynet mente at oppkjøpet svekker konkurransen i markedet, på grunn av koblingen til Finn.no.

Da Schibsted ikke fikk medhold i klagen på vedtaket, som medførte at mediekonsernet måtte selge oppstartsselskapet, gikk de til søksmål mot Konkurransetilsynet.

Nå har Schibsted fått fullt medhold, og vedtaket til Konkurranseklagenemnda oppheves. Dermed får Schibsted beholde Nettbil.

– Vi er selvsagt svært glade for at Lagmannsretten har gitt Schibsted medhold i vår anke. Vi har hele tiden ment at oppkjøpet av Nettbil burde vært godkjent, vi mener dette er en god - og riktig - avgjørelse. Dette er bra for gründerne, for Nettbil, for Nettbils kunder og for oss i Schibsted. Det er et omfattende stykke arbeid som er lagt ned i denne prosessen, og vi vil nå også bruke litt tid på å sette oss grundig inn i avgjørelsen fra Lagmannsretten, sier kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted til Shifter.

I tillegg må staten betale saksomkostningene på 8,37 millioner kroner.

I domsslutningen opplyses det at saken gikk for delvis lukkede dører fordi det fremkom forretningshemmeligheter underveis. Frem til det er avklart om det er opplysninger i dommens premisser som fortsatt utgjør forretningshemmeligheter, er hele dommen unntatt offentligheten.

Avgjørelsen kan ankes til Høyesterett, og er derfor ikke rettskraftig.

– Vi registrerer at lagmannsretten er uenig med både tilsynet og nemnda i denne saken. Nå vil vi bruke tid til å gjennomgå dommen nøye, og vurdere om det er grunnlag for å anke, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet.

Transaksjonen mellom Schibsted og Nettbil var ikke meldepliktig, fordi omsetningen i oppstartsselskapet ikke var over 100 millioner kroner. Konkurransetilsynet påla derimot meldeplikt i mars 2020, etter at transaksjonen ble gjennomført i desember 2019. Konkurransetilsynet fattet deretter vedtak som forbød transaksjonen 11. november 2020, og Schibsted påklaget vedtaket til Konkurranseklagenemnda som stadfestet tilsynets vedtak 27. mai 2021.

Tapet i Nettbil-rettssaken er det andre sviende nederlaget på kort tid for Konkurransetilsynet. I forrige uke overprøvde Konkurranseklagenemda avgjørelsen om å stanse DNBs oppkjøp av Sbanken.

Schibsted er deleier i Shifter gjennom E24.

LES OGSÅ:

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*