corporate venture

Sam Altman mister kontroll over AI-fond investert i 1x Technologies

OpenAI har endret styringsstrukturen for venturekapitalfondet som investerer i AI-startups, noe som betyr at Sam Altman ikke lenger eier eller kontrollerer fondet.

Sam Altman.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge dokumenter innlevert til USAs verdipapirkommisjon (SEC) datert 29. mars, ble endringen gjennomført etter at Altmans eierskap av OpenAI Startup Fund vakte oppsikt på grunn av en uvanlige struktur. 

Fondet, som blant annet har investert i det norske robotselskapet 1X Technologies, ble presentert utad som en corporate venture-arm i OpenAI. Samtidig var det Altman som hentet kapital til fondet fra eksterne investorer, stod selv som general partner og tok investeringsbeslutningene. 

Til tross for dette arrangementet, har OpenAI uttalt at Altman ikke har finansiell interesse i fondet.

Axios var først ute med å rapportere om eierskapsendringen. En talsperson for OpenAI uttalte at fondets opprinnelige general partner (GP)-struktur var en midlertidig ordning, og at «denne endringen gir ytterligere klarhet».

OpenAI Startup Fund investerer 175 millioner dollar på vegne av OpenAI-partnere som Microsoft.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Kontrollen over fondet er nå overført til Ian Hathaway, en partner i fondet siden 2021. Altman vil ikke lenger være en general partner i fondet.

OpenAI opplyste at Hathaway har ledet fondets akseleratorprogram og ledet investeringer i selskaper som Harvey, Cursor og Ambience Healthcare. 

Altman, som tidligere var president i startup-akseleratoren Y Combinator, har tidligere blitt undersøkt for sine omfattende investeringsinteresser utenfor OpenAI, fra krypto-startupen Worldcoin til fusjonsselskapet Helion Energy, samt innsamlingsaktiviteter i Midtøsten.

OpenAI opplyste at en uavhengig undersøkelse etter Altman's dramatiske avskjedigelse fra selskapet i november konkluderte med at han ikke hadde gjort noe galt i forhold til produktsikkerhet eller OpenAIs finanser.