investor

Sam Altman har 30 milliarder i startup-investeringer

OpenAI-sjefen har investert aggressivt i vekstselskaper, også de med bindinger til OpenAI.

OpenAI-sjef Sam Altman er en aggressiv investor
Publisert

Før Sam Altman ble CEO og medgründer i OpenAI, var han partner i akseleratoren Ycombinator i Silicon Valley. Fra den tiden har Altman bygget seg opp en betydelig portefølje med startups. 

Wall Street Journal har laget en oversikt over hva Altman faktisk eier, og kommet til et verdi på rundt 2,8 milliarder dollar, om lag 30 milliarder kroner, brorparten i startups. 

Gjennom et familieeid holdingselskapet skal Altman og venturefondene under hans kontroll har investert i over 400 selskaper, inkludert Stripe, Airbnb og Reddit.

For to prosent av fintechen Stripe skal han ha betalt 15.000 dollar i 2009. Selskapet er i dag verdsatt til rundt 65 milliarder dollar.

I en WSJ-artikkel går det frem at han har fått tilgang på hundrevis av millioner dollar gjennom bankforbindelser i JP Morgan Chase til å finansiere investeringene. 

I artikkelen pekes det på at flere av selskapene han har investert i potensielt også er kunder av OpenAI, noe som setter ham i potensielle interessekonflikter. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

For eksempel er OpenAI i samtaler med atom- og fusjonskraft-selskapet Helion, hvor Altman er styreleder. Samtalene skal innebære mulige avtaler om å kjøpe store mengder atomkraft til datasentre. Altman investerte 375 millioner dollar i Helion in 2021. Startupen har videre signert OpenAI-eier Microsoft som sin første kunde. Altman skal ha erklært seg selv inhabil i disse samtalene.

Men ifølge avisen skal anonyme kilder med kjennskap til da han ble sagt opp som leder i Open AI (og senere gjeninnsatt), har uttrykt misnøye med manglende transparens rundt investeringene.

Altman skal ha bestilt AI-brikker for 51 millioner dollar fa Rain AI, et selskap han investerte i året før. Selskapet Humane lager en bærbar AI-dings, kalt AI Pin, som er avhengig av OpenAIs programvare. Altman investerte første gang i Humane i 2020. Nå skal han kontrollere rundt 15 prosent av selskapet, mer enn noen av gründerne.

Altman var også eier i OpenAI Startup Fund som investerte i norske 1X Technologies, men i april i år ble han fratatt eierskap i dette fondet.

Han eier ingenting i OpenAI, og mottar 65.000 dollar i lønn som CEO.