Krypto

SaaS-pioner Salesforce kaster seg på kryptobølgen

Lanserer markedsplass for NFT til protester fra egne ansatte.

Salesforce vil bli markedsplass for unike digitale filer på blokkjeden, NFT.
Publisert Sist oppdatert

Det siste året har vært volatilt for kryptovaluta og selskaper som bygges rundt blokkjedeteknologi. En bitcoin er nå tilbake på samme nivå som for ett år siden, men halvparten av verdien i november 2021.

Data på transaksjonsvolum for unike filer på blokkjeden eller «non-fungible tokens» (NFTer) antyder en nedgang på over 90 prosent fra toppen i fjor høst da Bored Apes var å se overalt.

Det er bakgrunnen for at SaaS-veteran og markedsleder innen programvare for kundehåndtering, Salesforce, nå kaster seg inn i krypto med en egen skyplattform for NFT hvor Salesforce kunder kan kjøpe og selge krypto-eiendeler.

Salesforce er ikke alene om å opprettholde interessen for NFTer. Spillutvikler Squre Enix solgte nylig unna en rekke av sine titler for å fokusere på spill basert på NFT-teknologi. Facebook-eier Meta skal integrere en rekke forskjellige blokkjede-teknologier i instagram, som Ethereum og Solana.

Overgang til lavere energiforbruk

400 ansatte i Salesforce har i et brev til ledelsen tidligere i år uttrykt misnøye med satsingen på krypto som de mener strider med selskapets klima-ambisjoner.

Slik blokkjede-teknologi fungerer i dag, kan være svært energikrevende. For eksempel har professor ved handelshøyskolen i København, Pontus Rendahl, pekt på at bitcoin i teorien kan håndtere syv transaksjoner per sekund ved hjelp av 2500 kwh energi, noe som tilsvarer et solid månedsforbruk for en norsk husholdning. Til sammenligning kan Visa håndtere 250.000 transaksjoner med samme energimengde.

Spørsmålet er hvilken fremtid teknologien har med et høyt energiforbruk. Onsdag meldte Ethereum at de har gjennomført den første store generalprøven av overgangen fra energikrevende «proof of work»-teknologi som krever kompleks matematikk og mye datakraft, til «proof of stake» som har dramatisk lavere energiforbruk. Denne overgangen har vært ventet i flere år, men blitt skjøvet på av tekniske grunner. Denne gangen oppstod det ingen problemer.

Salesforce nye sky for NFTer skal ifølge dem selv ikke støtte opp om «proof of work»-teknologi.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*