Patrik Berglund, Cilia Holmes Indahl, Karl Munthe-Kaas og Sigrun Syverud.
Patrik Berglund, Cilia Holmes Indahl, Karl Munthe-Kaas og Sigrun Syverud.

Så mye søvn trenger entreprenørene: «Det er bedre at folk kommer senere på jobb og har sovet ut, enn at de kommer trøtte og uopplagte»

Én er allerede oppe før vekkerklokka ringer klokken 5.30, mens en annen ikke er i seng før midnatt.

Publisert Sist oppdatert

At gründere har flere timer i døgnet enn de fleste andre er en kjent sak. Men sover de også mindre, for å ha nok tid?

Sleepingreport.com kan fortelle at blant de store tech-stjernene varierer timene på øyet en god del. Mens Jeff Bezos nyter godt av Amazon-suksessen og får åtte timer på øyet hver natt, sliter Mark Zuckerberg litt mer, og får ikke mer enn fem timer.

Tesla-gründer Elon Musk styrer to selskaper, og jobber i snitt 80 timer i uka. Dette gjør at han må klare seg med seks timer søvn. Twitter-gründer Jack Dorsey holder seg også på seks timer, og starter dagen kl. 05.00 med en time meditasjon, trening og en kopp kaffe.

Så mye sover tech-stjernene:

  • Elon Musk: 6 timer
  • Mark Zuckerberg: 5 timer
  • Jack Dorsey: 6 timer
  • Bill Gates: 7 timer
  • Richard Branson: 5-6 timer
  • Jeff Bezos: 8 timer
  • Steve Jobs: 6-7 timer

Kilde: Sleepingreport

Kortsovere trenger mindre

Bjørn Bjorvatn, professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter, forteller at søvnbehovet varierer veldig, men at de aller fleste trenger mellom 6-9 timer.

– Trenger man mindre enn 6 timer, kalles man en «kortsover». Man vet ikke sikkert hvor mange som er kortsovere, men kanskje 2,5 prosent av den voksne befolkning, forteller han.

Han forklarer at de fleste ikke vil klare å fungere optimalt på fem timer søvn over tid.

– Men blant kortsoverne er det noen som klarer seg med fem timer, og for dem går det fint. Jeg tror mange misunner kortsovere som kan klare seg med så lite søvn, sier han og legger til:

– Det er kanskje ikke så rart at så mange gründere klarer seg med så lite. Kanskje det er en seleksjon slik at kortsovere har mer tid til å jobbe.

Bjorvatn forteller at det er skadelig å sove mindre enn sitt søvnbehov.

– For lite søvn over tid har vist seg å øke risikoen for overvekt, diabetes, angst/depresjon og andre psykiske lidelser, i tillegg til hjertekarlidelser og også økt risiko for kreft og tidlig død. Men risikoen er selvsagt avhengig av hvor lite søvn man får.

– Om man er på underskudd kan kanskje være vanskelig å vite, men hvis man hver morgen trenger vekkeklokke og 2-3 kopper kaffe for å komme i gang, og i helgene sover 2-3 timer lenger, peker jo det på at man sover for lite.

Vi har spurt noen norske gründere hvor mye de sover, og om de sover godt.

Karl Munthe-Kaas, Kolonial.no

– Jeg sover som regel rundt syv timer. Skulle jo ønske jeg kunne sovet litt mer, men jeg har også tre barn som jeg står opp med. Men jeg sover veldig tungt og godt. Noen ganger blir jeg jo også vekket av barna på nattestid.

– Sov du like godt i starten som gründer?

– Ja, jeg har hatt ganske like soverutiner ganske lenge. En gang iblant kan det hjelpe med litt melatonin, et reseptfritt middel som hjelper en å sovne.

Cilia Holmes Indahl

– Jeg legger meg 22.00 og står opp 05.30. Jeg mener søvn er veldig viktig for å kunne jobbe mer fokusert og effektivt. Og jeg sover godt, og våkner av meg selv før vekkeklokka.

– Har du alltid hatt så stabil søvnrytme?

– Nei, jeg sov mye mindre før. Det var først ombord på Aker Biomarines båt i Antarktis jeg fikk oppleve viktigheten av søvn. Ombord på båten uten internett og forstyrrelser fra omverden sov jeg åtte timer hver natt. Det gjorde at jeg satt meg inn i mye av forskningen på søvn og effekten det har på konsentrasjon, fokus og immunforsvar.

Sigrun Syverud, Fjong

– Jeg er B-menneske, og legger meg alltid etter 12, men prøver å få mellom 7-8 timer hver natt uansett. I Fjong synes vi definitivt det er bedre at folk kommer senere på jobb og har sovet ut, enn at de kommer trøtte og uopplagte på jobb.
Å få nok søvn er definitivt viktig å prioritere som gründer, og egentlig for alle som har lyst til å fungere og føle seg best mulig mentalt. Jeg prioriterer derfor å få nok søvn. Tror det er noe av det viktigste man kan gjøre for å prestere over tid. De fleste vet og har erfart at søvn er kritisk både for hvordan man mentalt føler seg, som dermed påvirker hvor motivert og inspirert man er. Og med dette også i hvilken grad man motiverer og inspirerer andre.

– Hva gjør du hvis du ikke får sove?

– For å få sove passer jeg på å legge meg sent nok, slik at jeg er ordentlig trøtt. Hvis jeg våkner om natta tar jeg ikke opp mobilen - som ligger utenfor soverommet - men ligger stille, fokuserer på å puste rolig og lar bare tankene fly. Med denne strategien sovner jeg som regel inn etter en liten stund.

Patrik Berglund, Xeneta

– I henhold til Fitbit’en varierer det litt, mellom 5,5 til 7,5. Men jeg får veldig god søvnscore, og føler også at jeg sover godt.

– Sov du like godt i starten som gründer?

– Nei, jeg sover bedre nå. Man blir mye tankefull i jobbsammenheng, og man var mer undrende i starten. Nå har jeg mer ro.

Powered by Labrador CMS