Emisjon

Røkkes ventureselskap gjør sin største investering til nå

Firda Seed og Antler blir med når Runway FBU tar lead i Shapemaker.

Teamet i Shapemaker, med Evan Ramenskiy i midten (blå skjorte) Ingrid Sofie Øvrum Sem bak, og Balázs Kisfali til høyre.
Teamet i Shapemaker, med Evan Ramenskiy i midten (blå skjorte) Ingrid Sofie Øvrum Sem bak, og Balázs Kisfali til høyre.
Publisert Sist oppdatert

Shapemaker har som ambisjon å skape fremtidens arbeidsverktøy for sivilingeniører. I første omgang brukes verktøyet de har utviklet, til å regne på bæreevnen til telekommaster som bygges om for 5G-kapasitet.

Selskapet har hatt Antler og en meget entusiastisk Trond Rieber Knutsen som investor i en tid, men nå kommer Aker-konsernets ventureselskap Runway FBU inn som lead investor og tar 10 prosent av selskapet.

Også Firda Seed kommer inn denne kapitalrunden.

Dette er Runways største investering til dags dato

– Vi planter flagget med denne investeringen, sier Sagar Chandna som har jobbet med dealen i Runway FBU.

– Hvorfor er Shapemaker en god investering for dere?

Chandna har bakgrunn fra Opera Software og Katapult. Han peker på at dette er et av de sterkeste teamene han har kommet over.

– Teamet er ekstremt sterkt og internasjonalt. Hver og en har dyp ekspertise innen sitt felt, sier han og peker på flere grunner til at dette blir Runways største investering så langt.

– Akkurat nå er satsingen innen telekom, men teknologien åpner for at det kan bli et generelt verktøy for sivilingeniører på mange flere områder, for eksempel innen vindenergi og strømnettet. – Her ser vi flere synergier med Akers andre selskaper, som Cognite og Aker Offshore Wind.

Endringer i bransjer gir muligheter

At selskapet nyter godt av vinden i ryggen akkurat nå, er også viktig å krysse av på listen for Runway som har investering i industriell data som sentralt i sitt mandat. Ifølge Chandna har Shapemaker flere lovende piloter gående, blant annet i Australia.

– Dessuten synes vi det er spennende at telekom akkurat nå gjennomgår en fundamental endring. 5G rulles ut mens det pågår en konsolidering av de store aktørene. Samtidig fisjoneres infrastruktur ut i egne selskaper. Det bygges opp et helt nytt marked, og Shapemaker kommer inn med et produkt som vil være veldig interessant for de som skal eie denne infrastrukturen.

Sagar Chandna i Runway FBU.
Sagar Chandna i Runway FBU.

– Hva blir viktig for selskapets ledelse fremover?

– Som med alle startups, er det viktig å skalere. Nå er de rundt ti. Den viktigste oppgaven fremover blir å bygge et skalerbart team som lykkes med å konvertere pilotene til betalende kunder. Det innebærer at de må etablere seg som en leder innen sitt felt.

Aktiverer nettverk i India

Runway har ambisjoner om å være en aktiv investor, og Chandna har personlig engasjert seg ved å blåse liv i eget nettverk i India.

– Jeg har aktivert en del gamle bekjente innen programvare i India for å hente ut informasjon om hvordan man forvalter telekommaster der. Vi ønsker en deltagende rolle og ikke bare henge rundt, sier han.

Dette er Runways sjette investering i år. Planen er å gjennomføre ti investeringer per år. – Vi er i samtaler med flere for tiden, så de planene står absolutt ved lag, sier Chandna.

Stolte av investorteamet

Ingrid Sofie Øvrum Sem er medgründer og kommersiell direktør i Shapemaker.

– Vi er veldig stolte av å få med akkurat denne kombinasjonen av investorer, sier hun.

Øvrum Sem forteller at noen av pilotprosjektene er konvertert til betalende kunder og at det jobbes med å fylle fire stillinger slik at teamet kommer opp i fjorten innen utgangen av året.

– Vi har rekruttert noen av de beste på sitt felt i Europa og det er utgangspunktet for de neste fire stillingene også. Vi søker bredt, sier hun.

Hun bekrefter at de ser på å skalere produktet til flere områder, blant annet for strømnettet og innen vindenergi da teknologien som bygges kan appliseres innen flere områder.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS