Personvern

Rekordbot: Meta bøtelagt med 1,3 milliarder dollar av EU for personvernbrudd

Wall Street Journal melder om rekordbot for Facebook og Instagram-eieren.

Mark Zuckerberg lover å introdusere AI i alle Meta-produkter.
Mark Zuckerberg lover å introdusere AI i alle Meta-produkter.
Publisert Sist oppdatert

Facebook-eier Meta står overfor en betydelig tilbakeslag da selskapet er ilagt en enorm bot på 1,3 milliarder dollar av europeiske personvernsregulatorer.

Det melder Wall Street Journal.

Ifølge kilder kjent med saken er dette den høyeste boten noensinne utstedt av EU, og den kommer som følge av Metas påståtte overføring av brukerinformasjon til USA.

Det forventes at den offisielle kunngjøringen vil skje senere i dag, og avgjørelsen legger ytterligere press på USA for å fullføre en avtale som vil tillate Meta og tusenvis av multinasjonale selskaper å fortsette med slike informasjonsoverføringer til USA.

Metas fremste personvernsregulator i EU forventes å uttale at selskapets Facebook har ulovlig lagret data om europeiske Facebook-brukere på sine servere i USA i flere år. Selskapet hevder at informasjonen kan være tilgjengelig for amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Boten overstiger den tidligere rekorden på 746 millioner euro, eller 806 millioner dollar, som ble ilagt Amazon i Luxembourg i 2021 for personvernbrudd knyttet til selskapets annonsevirksomhet. Amazon har anket denne beslutningen i luxembourgske domstoler.

Meta har foreløpig ikke kommentert saken.

I tillegg til boten krever mandagens avgjørelse at Meta stopper overføringen av informasjon om europeiske Facebook-brukere til USA og sletter allerede overført data innen seks måneder, ifølge kildene.

Meta kan imidlertid unngå dette dersom Washington fullfører en transatlantisk avtale med EU som tillater dataoverføringer før den tid.

Meta, sammen med mange andre teknologiselskaper basert i USA, flytter data fra Europa til USA, der selskapet opererer sine viktigste datasentre for å tilby sine tjenester.

Hvis Meta ikke får muligheten til å lagre data om brukerne i USA, kan selskapet forsøke å omstrukturere systemene sine for å beholde mesteparten av europeernes personlige informasjon i Europa. Dette prosjektet vil imidlertid være ekstremt komplekst, ifølge personer tett på selskapet.

Meta har tidligere uttalt at dersom de blir pålagt å suspendere dataoverføringer, kan de bli nødt til å slutte å tilby tjenester i EU, der de hevder å ha over 255 millioner Facebook-brukere. Den bredere europeiske regionen står for nesten en fjerdedel av Metas inntekter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS