regulering

Regjeringen vil ha økt innsyn i hvem som eier hva

Nye regler for aksjereierbok og aksjonærregister sendt på høring.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Publisert Sist oppdatert

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) foreslår nye regler om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og hvem som eier forvalterregistrerte aksjer. 

I tillegg foreslår næringsministeren at selskaper med forvalterregistrerte aksjer skal offentliggjøre en oversikt over eierne av disse aksjene én gang i året.

– I dagens digitale samfunn burde det være enkelt å få informasjon om hvem som eier aksjer i norske selskaper. Dagens forskrift om innsyn i aksjeeierboken er fra 1976, og det er på høy tid at denne oppdateres. Nå tar vi flere flere grep for å skape større åpenhet om aksjeeierskap, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Forslaget sendes nå på høring.

Dette er nytt

Det foreslås at innsyn i aksjeeierboken:

    • skal gis i elektronisk kopi via e-post
  • skal gis innen tre virkedager
  • skal vise hvem som var aksjeeiere på det tidspunktet innsynskravet ble mottatt

Det foreslås at innsyn i aksjeeierregisteret:

  • skal gis via verdipapirsentralens innsynsløsning hvis aksjene er registrert i en verdipapirsentral som tilbyr søkbare innsynsløsninger
  • skal gis innen én virkedag
  • skal vise hvem som var aksjeeiere per tidspunktet for avslutning av handel på det regulerte markedet eller multilateral handelsplass der selskapet er tatt opp til handel

Det foreslås at innsyn i aksjeeierboken og aksjeeierregisteret skal gis kostnadsfritt. Ved misbruk av ordningen ved å sende gjentatte innsynskrav, vil kostnader måtte dekkes av den som ber om innsyn.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.