Helse

Redder liv og verdsettes til 7,5 milliarder

Gründer Arne Bergby i Bergen har tidligere oppnådd suksess med Itslearning. Nå vil han selge nytt gründereventyr i USA, skriver Finansavisen. 

Helse: Arne Bergby satset innen ny bransje og selskapet verdsettes nå til 7,5 milliarder kroner.
Publisert Sist oppdatert


Bergby gjorde internasjonal suksess med Itslearning, læringsplattform for skoler og universiteter. Han takket av som øverste leder i Its Learning i 2020 etter 18 år.

I 2022 hentet it-veteranen 20 millioner til satsing i helt ny bransje. 

Han startet selskapet Defibrio i 2020. 

Selskapet har hovedkontor i Bergen og satser mot USA. 

Defibrio er nå verdsatt til 7,5 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Vil redde liv

– Hvert år dør mellom 2500 og 3000 mennesker av hjertestans utenfor sykehuset, bare i Norge, uttalte Bergby til Shifter i 2022. 

Hovedårsaken skyldes mangel på hjertestartere, og forskning viser at disse kunne ha overlevd hvis de fikk støt fra en hjertestarter innen seks minutter.

Overlevelsen i Norge ligger ifølge Norsk hjertestansregister på 14 prosent - hvis ambulansen kommer. Får du støt før de er på plass, overlever nær hundre prosent.

Bergby ble introdusert for tallene av en kamerat, og ideer om hvordan de kunne løse et så stort problem, begynte å spinne; hva om mobiltelefonen kunne bli en hjertestarter?

– Jeg hadde jobbet med skole og utdanning i over 20 år, og hadde lyst til å gjøre noe nytt. Kanskje var dette muligheten, fortalte Bergby og la til: 

– Så da reiste vi til USA i 2020, hvor vi søkte om flere patenter og satte opp driftsselskapet der, men holdingselskapet er i Norge, uttalte han til Shifter i 2022. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.