Norsk Solar ble etablert av gründerne Petter Berge, Øyvind Vesterdal, Are Selstad, Murshid Ali og Lars Helge Helvig i Stavanger i 2017.

Rakettvekst i fintech-gründerens solprosjekt

Tre år gamle Norsk Solar dro inn over 40 millioner kroner i fjor. Nå øyner teamet ytterligere vekst.

Publisert Sist oppdatert

Det Stavanger-baserte selskapet har siden oppstart i 2017, bygget over 59 megawatt med solanlegg i utviklingsland, sammen med større internasjonale investeringsbanker som nederlandske FMO og nordiske NEFCO.

Disse parkene produserer i dag miljøvennlig energi til over 200.000 husstander hvert år, i land hvor det primært er fossile løsninger som preger hverdagen.

Bak selskapet står blant andre Huddlestock-gründer Murshid Ali, som i 2018 ga fra seg lederrollen i fintech-selskapet.

Norsk Solar:

  • Norsk Solar AS er en norsk utvikler, eier og operatør av storskala solprosjekter i utviklingsland.
  • Selskapet ble etablert av gründerne Petter Berge, Øyvind Vesterdal, Are Selstad, Murshid Ali og Lars Helge Helvig i Stavanger i 2017.
  • Selskapet har to solparker i drift i dag, i Pakistan og Ukraina, som genererer fornybar energi til over 200 000 husstander.
  • I løpet av de neste årene vil selskapet bygge flere store solparker, og har totalt over 1 GW av prosjekter i sin portefølje.
  • Selskapet har vokst raskt og har i dag over 12 ansatte, 40 mill NOK i omsetning i 2019, med 3 mill NOK i resultat.

Norsk Solar har ifølge daglig leder Øyvind Vesterdal aldri hatt flere prosjekter på gang, og denne uken ble tallenes tale klar: Selskapet med totalt 12 ansatte, hadde i fjor en omsetning på 40 millioner kroner - og gikk 3 millioner kroner i pluss.

Største investor er Valinor AS, som også er på eiersiden i Norsk Vind.

– På tross av Covid-19, ser vi at fornybar energi er i vekst, både globalt og hos oss. Vår portefølje med prosjekter vokser, og på verdensbasis utkonkurrerer solkraft olje- og kull-prosjekter i stadig flere land, sier Vesterdal i en pressemelding.

Tidobling av dagens portefølje

Overfor Shifter peker Ali, selskapets «chief investment officer», på en rask vekst:

– Fornybar har vokst fort de siste årene, og spesielt i solrike utviklingsland er det stor appetitt for å bygge ut grønn energi, sier han og legger til:

– Dette kommer av at det nå begynner å bli billigere enn tradisjonelle fossilbaserte løsninger. Vårt segment av solindustrien går sin gang, uavhengig av corona, og det bygges mer og mer parker, og banker er veldig interessert i å være med på gjeldsfinansieringen.

Norsk Solar posisjonerer og spesialiserer seg innen «corporate and industrial»-segmentet. Det inkluderer for eksempel å levere solenergi til store industriselskaper som i dag driver anleggene sine på tradisjonell kraft.

– Nå har vi over 1 GW i pipeline av prosjekter, det tilsvarer mer enn en tidobling av dagens portefølje i Norsk Solar, sier Ali.