mobilitet

Paris sa nei til el-sparkesykler

Den franske hovedstaden var pioner på mobilitet, men nå har folket sagt stopp.

Nå kan det snart bli slutt på å cruise lydløst uten anstrengelser rundt severdighetene i Paris by.

Ordfører Anne Hidalgo fra Sosialistpartiet har lovet å respektere resultatet av folkeavstemningen, selv om valget bare har status som «rådgivende».

Den franske hovedstaden var tidlig ute med å rulle ut elektriske sparkesykler, og nå ser det ut til at de kan de bli den første storbyen som fjerner dem.

Nesten 90 prosent stemte søndag nei til å tillate utleie av elsparkesykler, ifølge NTB.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Som i mange andre byer har syklene vært gjenstand for heftig debatt. Etter at byen åpnet for dem allerede i 2018, har Paris stadig innført nye lover og regler som regulerer bruken, skriver Le Monde. Faste parkeringssoner, begrensing av toppfart og et tak på antall operatører, men uten å overbevise motstanderne, som altså viser seg å være flertallet i den franske hovedstaden. Særlig har det vært fokus på farlige situasjoner der sparkesyklistene kommer i konflikt med fotgjengere på fortau, samt fyllekjøring og flere på en sykkel. I Paris har det også vært tillat for barn ned til 12 år å kjøre syklene. Paris har også hatt flere dødsulykker med elsyklene.

Et eventuelt forbud vil ikke omfatte private sparkesykler. Flere franske byer er ventet å følge etter dersom pariserne går inn for et forbud.