FINTECH

Omstridt bitcoin-oppfinner kjøper seg inn i norsk startup

Sjefen i blokkjedestartupen Unisot, Stephan Nilsson, er strålende fornøyd med å ha fått Craig Wrights selskap Nchain som ny deleier.

Stephan Nilsson, medgründer i den norske blokkjedestartupen Unisot (t.v) har fått Craig Wright og selskapet hans Nchain som ny deleier.
Publisert Sist oppdatert

– At selskapet til Craig Wright er så interessert i våre løsninger at de vil bli partnere med oss, er en hyggelig bekreftelse på at vi gjør noe riktig, sier Stephan Nilsson, medgründer og daglig leder i den norske blokkjedestartupen Unisot.

Nilsson forteller er at målet til Unisot å hjelpe helt vanlige bedrifter på en digitaliseringsreise som skal ta dem fra web 2.0 til web 3.0. Eller mer konkret: å tilby en «supply chain»-løsning som gir fullstendig sporbarhet av et produkts opprinnelse, innhold, miljøpåvirkning, kvalitet og sikkerhet.

Det hele blir samlet i et digitalt produktpass som lagres på en blokkjede. Det kan for eksempel være oppdrettslaks, som er et eksempel på en leverandørkjede Unisot har jobbet med.

Bygger på BSV

Unisot ble startet i 2017 av Nilsson, sammen med Annemie Bergmans og Caroline Nilsson. De har siden starten basert sine produkter på en blokkjede kalt BSV, som står for Bitcoin Satoshi Vision.

Det er den blokkjeden som promoteres av Craig Wright, og som utgjør basen i alt selskapet Nchain gjør.

Selskapet, der Wright i dag er «Chief Science Officer», startet han i 2015. BSV-blokkjeden så dagens lys i 2018, som en følge av at endringer i den opprinnelige bitcoin-protokollen ført til uenigheter om veien videre for bitcoin.

Strid om opphav

Wright ble først pekt ut som bitcoin-oppfinneren Satoshi Nakamoto i en artikkel i Wired i desember 2015. Han har senere innrømmet at han er Nakamoto. Det er det mange som ikke tror på, og det har gjort Wright til en av krypto- og blokkjedeuniversets mest omstridte karakterer.

Så sent som i fjor høst var dette gjenstand for et betent søksmål i Oslo tingrett. Nordmannen Magnus Granath saksøkte Wright etter å selv ha blitt saksøkt av Wright i Storbritannia. Bakgrunnen var en rekke grove Twitter-meldinger, som kort fortalt gikk ut på at Craig Wright var psykisk syk, en bedrager - og ikke Nakamoto i det hele tatt.

Retten gikk på Granats linje, om at hans grove Twitter-meldinger ikke var rettstridige og i dommen skrev tingrettsdommer Helen Engebrigtsen at «retten velger å ikke ta stilling til om dette [om Craig Wright er Satoshi Nakamoto eller ikke], fordi det ikke har betydning for utfallet i saken. Retten vil vurdere om ytringene er rettstridige basert på en forutsetning om at det er uavklart om Wright er Satoshi Nakamoto».

Wright anket etterpå dommen.

Ikke i tvil

Stephan Nilsson er på sin side ikke i tvil om hvem som er Satoshi Nakamato.

– Craig Wright er helt klart den som står bak bitcoin. Selskapet hans sitter på rundt 2800 patenter som dekker med det meste innen blokkjedeteknologi, sier Nilsson på telefon fra Belgia.

Han er ute på en liten europeisk «road trip». Forrige uke ble tilbragt i London, med salgs- og markedsavdelingen til Nchain, for å legge planene for en kommende salgskampanje. Og denne uken skal han i kundemøter i Nederland, Tyskland og Skandinavia.

– At vi hadde en unik «supply chain»-løsning som allerede hadde et titall kunder, gjorde at de ville komme i gang med samarbeidet på en gang, sier Nilsson.

Bevis på blokkjede

For Shifters lesere er Nilsson mest kjent for datterselskapet Abendum, som han startet sammen med Torje Sunde. Selskapet var tatt ut i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse i 2021, med et konsept om å lagre revisjonsbevis på blokkjeden.

Der fikk de blant annet avklart at BSV-blokkjeden kan brukes av revisorer for å lagre revisjonsbevis.

Selv om det prosjektet fortsatt er på utviklingsstadiet, er det også av interesse for Nchain, ifølge Nilsson.

– Dr. Wright, har en personlig interesse i dette ettersom han var revisor i BDO i Australia da han oppfant Bitcoin som en løsning på regnskapssvindel. En av hans første patenter var innen regnskapsføring på blokkjeden, sier Nilsson.

Norsk avtalehjelp

Det var imidlertid ikke Wright som var den avgjørende personen for at Nchain besluttet gå inn som deleier i Unisot. Det var selskapets nye administrerende direktør, som med norske øyne er vel så spennende for denne avtalen, som Wright selv.

I november tog nemlig finansmannen Christen Ager-Hanssen over sjefsstolen.

– Nchain er et gigantisk økosystem som allerede omfatter 800 prosjekter globalt. Vi jobber konstant med å utvide det. Når vi finner et selskap som gjør noe interessant, kjøper vi gjerne inn oss i det, sier Ager-Hanssen til Shifter.

Unisot er bare en av en rekke investeringer Nchain har gjort i begynnelsen av året. Ager-Hanssen anslår at selskapet i år vil gjøre rundt 20-25 investeringer.

Kjøpte 15 prosent

Partneravtalen med Unisot, innebærer at Nchain kjøper 15 prosent av selskapet. Ifølge Ager-Hanssen betaler man 2,4 millioner dollar for eierandelen. Det verdsetter Unisot til rundt 160 millioner kroner.

– Vi jobber i hovedsak med partnere som utvikler løsninger basert på BSV-blokkjeden og våre patenter, forklarer Ager-Hanssen

En viktig del i partneravtalen er også at Nchain skal markedsføre Unisots supply chain-løsning globalt.

– Unisot har gjort en kjempejobb og har bygget en spennende løsning. Men man må også ha kunder. Det er det vanskelig å få fra Norge. Vi kan hjelpe dem med go-to-market-strategi og åpne dørene til store globale kunder. Da har vi plutselig et strategisk partnerskap, sier Ager-Hanssen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!