Kapitalkrisen

Oda-styrelederen: – Tilgang på billig langsiktig kapital er definitivt over

Birger Magnus forventer oppsigelser i selskapene som «må justere ambisjonene sine».

Birger Magnus er styreleder i Oda.
Publisert Sist oppdatert

Med blant annet stor-investor Softbank i knestående er det flere norske scaleups med kapitalbehov som har begynt å sove dårligere om natten.

Mandag ble det kjent at Klarna må si opp 10 prosent av i sine ansatte, og har behov for penger, men må hente det til en betydelig lavere verdivurdering enn tidligere antatt.

Birger Magnus er styreleder i dagligvare-selskapet Oda og fraktdata-selskapet Xeneta, i tillegg til å inneha en rekke andre styreverv.

Her svarer han på Shifters spørsmål om situasjonen.

Dramatisk endret

– Hvordan vil du beskrive kapitalmarkedet for scaleups akkurat nå?

– Kapitalmarkedet for scaleups er dramatisk endret bare de siste to månedene. Tilgangen til ny kapital er der fremdeles, men risikoviljen er redusert og tidshorisonten er for mange investorer blitt kortere. Det betyr blant annet at forretningsmodeller som har stor innebygget usikkert, er blitt mye vanskeligere å finansiere.

– Hvordan ser det ut fremover?

– Det er vanskelig å spå om hvordan dette vil spille seg ut videre. Tilgang på billig langsiktig kapital drevet av ekstremt lave renter er imidlertid definitivt over.

Må justere ambisjoner

– Hvordan rigger man seg best i en slik tid?

– Hvis man ikke har lang «runway» med eksisterende kontantbeholdning, er det viktig å få justert kostnadene og eventuelt forretningsmodell hurtig. Jeg tror mange selskaper med liten krigskasse må justere sine ambisjoner eller forventninger til verdsettelse nå.

Vil kunne måtte gå til oppsigelser

– Klarna har tatt et kutt i staben på 10 prosent. Tror du vi vil se oppsigelser fra scaleups i tiden fremover?

– Ja i de selskapene som må nedjustere ambisjonene sine vil det kunne skje.

– I hvilken grad er det en utfordring for norske scaleups at Softbank er på defensiven for tiden?

– De som er avhengige av Softbank for å hente ny kapital, vil ha en utfordring. Oda hvor jeg er styreleder, har heldigvis flere sterke eiere å lene seg på og også en forretningsplan som er interessant for mange investorer.

De største investorene i Oda i tillegg til gründerne, Softbanks Vision fund og Prosus, er svenske Kinnevik og Rema 1000.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*