klima og miljø

Nysnø-sjefen varsler flere mulige nedsalg allerede i år

Sannsynlig med exit i ett eller flere porteføljeselskaper i år. 

Nysnø-sjef Siri Kalvig
Publisert

Nysnø investerer i klimavennlige selskaper på vegne av staten, og har gjort det nå i fem år. I dag ble årsrapporten for 2023 presentert. 

I den gikk det frem at Nysnø ved inngangen til 2024 hadde plassert - eller forpliktet seg til å investere - totalt 2,9 milliarder kroner. 

Fondet sitter også på rundt to milliarder kroner i tørt krutt til nye investeringer, slik at den totale forvaltningskapitalen skal være på rundt 5,4 milliarder nå.

Papirtap på Otovo

Nysnø er investert i 19 selskaper direkte og 16 fond. Om lag 5,6 prosent av kapitalen er investert i såkornsfasen og 52,3 prosent i den litt mer modne venturefasen. Resten er fordelt på vekst og en kategori omtalt som industri/private equity/infrastuktur. 

Aller mest kapital har blitt plassert i solcelleutbyggeren Otovo. I det selskapet hadde Nysnø investert 135,9 millioner kroner ved utgangen av fjoråret. Denne investeringen har så langt utviklet seg nokså negativt for Nysnø, som forklarer en del av nedgangen i porteføljeverdiene på totalt 7,2 prosent i fjor.

Gjennomsnittlig årlig avkastning på alle investeringer siden oppstart er nå på 3 prosent. Etter driftskostnader er avkastningen minus 1,3 prosent.

Varsler nedsalg

2023 ble også året for Nysnøs første exit i Greenbird, som har gitt en årlig avkastning på 35 prosent siden investeringen ble gjort i 2020. 

Til E24 uttaler Nysnø-sjef Siri Kalvig at det er sannsynlig at fondet i løpet av året selger seg ut av ett eller flere av de 19 direkte investeringene.

– Ingenting er foreløpig bestemt, men strategien vår er å bygge opp selskaper og selge - med gevinst - når selskapet er livskraftig nok til videre vekst, sier hun til avisen.

Av de nitten selskapene er det Otovo, Disruptive Technologies, eSmartsystems og Norsun hvor Nysnø har lengst fartstid. Kortest tid i porteføljen er Metizoft som utvikler programvare for mer klimavennlig drift i shippingindustrien.

Ellers finner man selskaper som Saga Robotics som står bak landbruksroboten Thorvald, Casi som lager systemer for langstidsleasing av biler, plattformen for brukte klær Tise og ladeutfordrer Amina blant selskapene hvor Nysnø har vært investor i 2-4 år.

Klimagevinster

Nysnø har utviklet en egen metodikk for å måle klimaeffekt av investeringene og egen drift. I rapporten går det frem at investeringene, justert for eierandel, hadde totale utslipp på 15.000 tonn CO2 i fjor. Det tilsvarer de årlige utslippene til 3200 biler og kan kompenseres med planting av 240.000 trær som får stå i 10 år.

Samtidig har man gjort beregninger som viser at porteføljeselskapenes potensial for unngåtte utslipp frem til og med 2030 kan komme på 890.000 tonn CO2. Det skulle i så fall innebære at man redder en skog på størrelse med Oslo fylke.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.