Nysnø-sjef Siri Kalvig og Ferd-eier Johan Andresen putter begge penger i europeisk bærekraftsfond.

Nysnø og Ferd investerer i 158 millioner i venturefond for smarte og grønne byer

Bak 2150 står blant andre danske Jakob Bro, som var en av engleinvestorene i Spacemaker.

Publisert

Det danskgründede fondet med kontorer i London og København investerer i oppstartsselskaper som bidrar til å gjøre byer mer klimavennlige og smarte. Det sikter seg inn mot prosjekter innenfor bygg og infrastruktur. Alt fra materialer, automatisering og sensorteknologi som gjør bygninger mer energieffektive, til løsninger for innovativ infrastruktur og mikromobilitet som kutter klimautslipp.

2150 har en samlet investeringskapital på 238 millioner Euro i sitt Urban Tech Sustainability Fund. Fondet får nå et solid påfyll fra de norske storinvestorene Nysnø og Ferd, som går inn med 80 millioner Euro hver, til sammen tilsvarende rundt 158 millioner norske kroner.

– Halvparten av verdens befolkning lever i byområder, og det er forventet at dette vil øke til to tredjedeler i 2150. Med dette følger det enorme klimautfordringer. Ved å investere i skalerbar og bærekraftig klimateknologi som møter mange av disse utfordringene, bidrar 2150 til løsninger i en av de sektorene som bidrar mest til klimaendringer, sier investeringsdirektør for Nysnøs fond-i-fond-investeringer, Lars Hvam i en pressemelding.

2150 investerer i hovedsak i Europa, og har pekt ut det norske markedet som et av sine strategiske fokusområder. Det vises blant annet til et stort volum av interessante bærekraftsstartups i det norske markedet.

Investeringsdirektør Erik Bjørstad i Ferd Impact Investing mener 2150 imponerer på flere områder. Han viser til at teamet har betydelig internasjonal erfaring.

– I tillegg har de mange gode investeringer på merittlisten, og teamet har lagt ned et solid arbeid i fondets bærekraftsstrategi. Vi tror porteføljeselskapene til 2150 vil gjøre en signifikant positiv forskjell og gi en finansiell avkastning. Vi håper vi kan bidra på veien, sier Bjørnstad.

Blant partnerne og gründerne i 2150-fondet er altså Jacob Bro, tidligere produktsjef i startupfabrikken Rocket Internet. Han vært engleinvestor i flere gründerbedrifter, blant annet i det norske proptech-selskapet Spacemaker som ble solgt til Autodesk for over to milliarder norske kroner.

Bro peker på selskaper som Carbon Cure, Nodes & Links, Normative og Aeroseal i 2150-porteføljen - som eksempler på prosjekter som viser at fondet er godt i gang med å bidra til å støtte løsninger for mer bærekraftige byer. Oppvarming og kjøling av bygninger, arbeid mot luftforurensing og ressurseffektiv bygningsteknologi er noe av det Bro nevner som «fokusområder».

Foruten Ferd og Nysnø er NREP, Christian Augustinus Industries, Fredensborg, Novo Holding og det danske statlige investeringsfondet Vækstfonden inne i i 2150.