Talented Norge-teamet f.v. Isaac Gray, Kristin Haga, Svein Sørensen og Erlend Stokke.

Ny matching-tjeneste møter knallhard konkurranse i jakten på landets smarteste utviklere

Talented Norge sikter mot 10 millioner i omsetning første år. Men kampen om de ettertraktede it-talentene er tøff.

Publisert Sist oppdatert

Den finske jobbmatching-tjenesten for programvareutviklere, Talented, girer opp den nordiske satsingen.

Selskapet brukte siste del av fjoråret på å forberede lanseringen her til lands, og har knyttet til seg en rekke norske utviklere og selskaper. Nå er de klare for å gå i gang.

– Tradisjonell tech-rekruttering ender gjerne i misfornøyde ansatte, ifølge Svein Sørensen, daglig leder i Talented Norge, som etablerer seg i Oslo.

Stort nettverk

Selskapet er en del av et større nordisk nettverk, som springer ut fra selskapets hovedbase i Helsinki, Finland.

1800 utviklere og 150 partnerselskaper er tilknyttet selskapet.

– Vi kan bruke det unike nettverket til å fylle det store behovet for software-utviklere i det hjemlige markedet, og har allerede løst oppdrag på denne måten. Og vi kan samtidig benytte det til å tilby våre egne konsulenter spennende jobber utenlands, sier Sørensen.

Millionbutikk

Talented Finland ble etablert i 2016, og omsetter nå for 100 millioner kroner årlig. På sikt ser selskapet også forbi de nordiske grensene, og har et klart mål om å komme ut i det internasjonale markedet.

Men først vil de få ordentlig fotfeste i Norge.

– Talented har siden starten hatt en solid vekst som lover godt også for Norge. Vi har høye ambisjoner også i det norske markedet, hvor kjernen i vår virksomhet skal være forståelsen for både utviklernes og selskapenes behov, slik at vi finner den beste matchen. Målet er en omsetning på 10 millioner kroner i Norge i 2020, sier Sørensen.

Gigagap mellom tilbud og behov

Det er ingen hemmelighet at konkurransen om de smarteste utviklerne er knallhard i Norge. Gapet mellom tilbud og behov bare fortsetter å øke. Mange startups har gitt opp å finne kompetansen de trenger på hjemmebane, og leter heller i Øst-Europa.

Et kronglete norsk regelverk for import av arbeidskraft fra land utenfor EØS, får deler av skylden. Som en konsekvens av dette, vokser nå norske teknologiselskaper for sakte, avslørte en rapport i fjor.

Knallhard konkurranse

Det er flere enn Talented som forsøker å lage butikk av denne mis-matchen.

I fjor spant rekrutteringsbyrået First Engineers ut remote-startupen Nixa.io, som skal gi selskaper tilgang på en global "talentpool" av utviklere.

– Ambisjonen er å bli den mest foretrukne plattformen for å ansatte remote-utviklere. Det er i den retningen arbeidsmarkedet utvikler seg, og Norge bør henge med på utviklingen, sa prosjektleder Kristine Angeltvedt til Shifter i fjor høst.

Den danske startupen Relink opererer også i samme marked med sin «Netflix»-løsning for rekruttering, mens GrepS (tidligere Technebies) lager en tjeneste som tester om utviklere faktisk er gode nok for jobben de søker på.

Nylig fortalte også gründer av rekrutteringsplattformern Wa.Works for IT-spesialister, Stine Andreassen, at de under fjorårets kapitaljakt var nær en avtale med en utenlandsk aktør, men at disse trakk seg på grunn av en tilspisset konkurranse i markedet.

– De var usikre på egen kompetanse innenfor rekrutteringsmarkedet og samtidig usikre på om vi var den ene aktøren som kunne vinne konkurransen, fortalte hun.

Selv hevder Andreassen at markedet er stort nok til å kunne romme flere aktører som løser problemet på ulike måter.

En av dem som er enig, er Vipps-topp Berit Svendsen, som i fjor valgte å gjøre Wa.Works til sin første startup-investering.