Representasjon

Ny gjennomgang: Menn dominerer fortsatt toppen av norsk venture

Åtte av ti av de med avgjørende investeringsmakt hos norske risikokapitalister, er menn. Det viser en gjennomgang Shifter har gjort.

Det er i all hovedsak menn som får bestemme hvor risikokapitalen i Norge plasseres, viser en gjennomgang Shifter har gjort.
Publisert Sist oppdatert

En gjennomgang Shifter har gjort blant de fremste venturefondene i Norge, viser at mangfoldet krymper jo lenger opp i selskapene man klatrer. I denne omgang har vi sett spesielt på kjønnsfordelingen.

Tidligere i vinter skrev Shifter om det statlige investeringsselskapet Investinor, som skrøt av mangfold i organisasjonen. En nærmere titt på staben viste derimot at det er forsvinnende få kvinner blant de som kontrollerer pengene, nemlig investeringsdirektørene og ledelsen.

Nå har Shifter gjort samme øvelse med flere av de fremste ventureselskapene i Norge. Trenden er den samme. Partnere og investeringsdirektører, de som bestemmer hva som blir lagt frem for investeringskomiteene, er i all hovedsak menn.

For eksempel er det kun mannlige partnere i Proventure (7), Skagerak Maturo (6) og Idekapital (5). På det øverste nivået i Alliance Venture er Bente Loe eneste kvinne sammen med seks menn.

Blant de 32 selskapene Shifter har undersøkt, er drøyt to av 10 partnere kvinner, resten menn. Tar man med nivået under, såkalte investment managers eller tilsvarende, er tallet drøyt 3 av 10. (Se hele oversikten nederst i saken)

– Ja, det er vel ikke veldig overraskende, jeg trodde kanskje det var enda skjevere, sier Johan Gjesdahl, managing partner i nevnte Alliance Venture.

Vil du bidra med tall til oversikten eller har en historie å fortelle? Kontakt journalisten!

Johan Gjesdahl er managing partner i Alliance Venture.

Ansatte ny mann i 2021

Investeringsselskapet er opptatt av å få større balanse både internt og i porteføljen, ifølge Gjesdahl.

– Vi ønsker å bidra til bedre kjønnsbalanse i bransjen, selv om det ikke løses over natten.

Likevel ansatte Alliance nok en mann som partner i år, da supergründer Henrik Torstensson kom inn for å styrke selskapets svenske satsing.

– Han tikket alle bokser bortsett fra at han var mann. Vi forsøkte først å finne en kvinne, men det var flere stang-ut i prosessen, så da Henrik ble aktuell, gikk vi for han, sier Gjesdahl, og påpeker at de nylig har ansatt en kvinne som Head of Communication, som starter i 2022.

Videre forteller han at Alliance i år signerte Kvinner i Finans-charteret, hvor de forplikter seg til å bidra til å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i finansnæringen i Norge. Selskapets egne etiske retningslinjer legger også opp til at Alliance skal sikre et mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø og bidra til det samme i økosystemet.

Mangfold i miljøene viktigst

Porteføljen til Alliance er også ganske mannsdominert.

– Men det kan nevnes at vi ledet seed-runden til Equality Check i juni, sier Gjesdahl.

Equality Check, med gründerne Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde i spissen, jobber nettopp med mangfold og inkludering i arbeidslivet med utgangspunkt i skjev kjønnsbalanse i mange organisasjoner.

– Slik sett har vi tro på at god kjønnsbalanse og mangfold generelt er viktig for å bygge gode organisasjoner, og at arbeidsgivere som er opptatt av dette vil klare å tiltrekke seg flere talenter av alle kjønn, sier Gjesdahl.

Han avviser ikke at sammensetningen blant partnerne kan påvirke hvor og hvordan risikokapital plasseres, men er usikker på hvor mye.

– For venture, så tenker jeg at det aller viktigste er mangfold i miljøene, det vil si at gründer har mange potensielle investorer å prate med, at det ikke er ett miljø som blir en slags overdommer over hvem som er verdige funding eller ikke. Og på den fronten har det skjedd mye i Norge de siste årene, med en oppblomstring av engleinvestorer, mange nye fond og også mye større internasjonal VC-interesse, sier Gjesdahl.

Kommer av seg selv

Det finnes unntak. I DNB Ventures er det tre partnere, hvorav to er kvinner. Det samme finner vi North Venture. I Norselab har det inntil nylig også vært mannsdominans, men da veteranene Sophie Grindstad og Maria de Perlinghi rykket opp tidligere i vinter og ytterligere to kvinnelige partnere er varslet inn dørene i januar, har de balanse i dette regnskapet.

– Vi er bevisst på at vi vil ha mange typer bakgrunner og personligheter i Norselab, og fokuserer mer på det enn kjønnsbalanse isolert, sier investeringssjef Yngve Tvedt i Norselab.

– Vi tror også god variasjon i profiler bidrar til bedre langsiktig avkastning. Vi ansetter de beste folkene uavhengig av kjønn, og når man har en åpen tilnærming til hva som utgjør den «beste» kandidaten er vår erfaring at kjønnsbalanse også kommer mer av seg selv.

Norselab ser for eksempel ikke etter stereotype investeringsprofiler når de søker nye partnere, men folk med mer variert kompetanse, bakgrunn og erfaringer. I tillegg ser selskapet gjerne etter kandidater som har vært på en form for gründerreise.

– Med en slik tilnærming erfarer vi at vi får en større base kvalifiserte søkere av begge kjønn.

Yngve Tvedt er investeringssjef i Norselab.

Lyser ut partnerskap

Norselab tok tidligere i år et uvanlig grep i bransjen, da de lyste ut stillinger som investeringspartnere til sitt andre fond. Nå har selskapet gjort det samme til sitt tredje fond, denne gangen et kredittfond.

– Investeringsmiljøer søker ofte etter folk med bakgrunn fra Investment banking og consulting. Gitt at dette er bransjer med stor grad av homogenitet blir gjerne rekrutteringen deretter. Mange ansetter også helst fra eksisterende nettverk. Det sier seg selv at man da får mange ansatte med lik profil, og gjerne samme kjønn, sier Tvedt.

Utlysningen resulterte ifølge Tvedt i «massevis av høyt kvalifiserte og veldig ulike typer søkere basert på utlysningen.» Som nevnt, ansettes to kvinner til å fylle posisjonene på nyåret.

– Ikke fordi de var kvinner, men fordi de var best.

Oversikt: Ubalanse i norsk venture

InvesteringsselskapPartner MannPartner KvinneManager MannManager KvinneAndre etnisiteter rep.
Investinor AS112631
Skyfall Ventures2----
ProVenture Management7--2-
Momentum Partners AS111--
SNÖ Ventures3--12
Nysnø Klimainvesteringer21412
Skagerak Maturo6-1--
Alliance Venture61---
Idekapital5-111
Spring Capital Polaris3----
Hadean Ventures31133
Norselab33--1
Sarsia Venture Management AS52--1
CoFounder5----
Arkwright X11---
Novalab3----
Alligate2---1
Firda21--1
VYRD AS71
North Venture12---
Orkla Ventures111-
Eviny1-11-
Finstart1-1--
Simula Innovation11---
OBOS Oppstart-1---
DNB Ventures121--
The Factory Capital1-11-
Statkraft Ventures1-411
StartupLab111--
Schibsted Growth1-41-
Antler Norge11121