Northzone-teamet.

Northzone henter sitt største fond noen gang

En av de første investeringene til vekstfondets nye milliardsatsing er norsk.

Publisert Sist oppdatert

Det prestisjefylte vekstfondet har tidligere tjent milliarder på investeringer i Spotify, Klarna og andre store IKT-selskaper.

Nå er de i ferd med å lukke sitt nyeste fond, Northzone IX, som rommer 4,6 milliarder kroner.

Det er et av de største tidligfase venture-fondene som er samlet i Europa i år.

– Det har vært et taktskifte i startup-økosystemet utover Silicon Valley de seneste årene, både i form av kvalitet, skala, en overflod av erfarne gründere og talenter, samt dypere lommer. Det har aldri vært en bedre tid for entreprenører innen tech i Europa, sier Northzone-partner Paul Murphy i en pressemelding.

Starter i Norge

Det nye milliardfondet har allerede gjort tre investeringer, deriblant én norsk.

I sommer la fondet flere millioner i et av de heteste nye selskapene i Norge akkurat nå, Spacemaker AI. Totalt var runden, hvor også Atomico deltok, på 215 millioner kroner.

– Finansielle investorer som var mest opptatt av hva vi skulle tjene i neste kvartal, var veldig krevende å forholde seg til. Vi valgte i stedet å konsentrere oss om de som viste at de forsto hva vi holdt på med, sa Spacemaker-gründer Carl "Calle" Christensen til Shifter i den sammenheng.

De to andre investeringene til Northzone IX er i det amerikanske blokkjedeselskapet Livepeer og markedsplassen Pollen, som samarbeider med store event-selskaper som Live Nation, Ticketmaster og Eventbrite.

Den nye Northzone-satsingen ble først omtalt av DN.

Les også: Northzone-profiler på lønnstoppen

Rekordfart

Både eksisterende og nye partnere har puttet penger inn i det nye milliardfondet til Northzone. Ifølge en pressemelding ble det fyllt opp på rekordtid.

I tillegg til investeringer i forbrukerrettede selskaper skal nysastingen til vekstfondet plassere penger i b2b-selskaper innen finans, helse, utdanning, mobilitet og byggebransjen, basert i Europa og på den amerikanske østkysten.

Northzone ble stiftet i Norge i 1996 av Tellef Thorleifsson, Bjørn Stray, Karl-Christian Agerup og Ingar Østby.