batterier

Northvolt planlegger en av Europas største børsnoteringer

Den svenske batterifabrikken Northvolt planlegger å gå på børs i Stockholm i en av de største børsintroduksjonene for et europeisk selskap de siste årene.

Et av Northvolts anlegg.
Publisert Sist oppdatert

Northvolt har invitert investeringsbanker til å formelt pitche for roller i børsintroduksjonen som kan verdsette selskapet til rundt $20 milliarder, ifølge Financial Times.

Northvolt ble grunnlagt i 2017 av to tidligere Tesla-direktører med mål om å bli Europas største hjemmebaserte batteriprodusent. 

Planene om å gå på børs kan bli virkelighet allerede neste år, men er fremdeles på et tidlig stadium og kan endre seg, spesielt med tanke på ustabile markedsforhold, skriver avisen.

Selskapet har tidligere hentet 1,2 milliarder euro i konvertible obligasjoner fra investorer som inkluderer Goldman Sachs Asset Management og Volkswagen. 

Northvolt er ventet å offentliggjøre innhenting av mer enn 5 milliarder dollar i gjeldsfinansiering de kommende ukene.

Finansieringen vil bli brukt til bygging av fire gigafabrikker, samt flere anlegg for batterigjenvinning i Europa og Nord-Amerika. Selskapet vil starte byggingen av en fabrikk like utenfor Montreal i Canada i år, med produksjonsstart planlagt til 2026.

Europas og Nord-Amerikas kamp om subsidier for å tiltrekke seg lokale batteriprodusenter for å konkurrere med de dominerende asiatiske aktørene pågår for fullt. VW har informert EU-tjenestemenn om at amerikanske subsidier, som Canada i stor grad har lovet å matche, er verdt omtrent €9-10 milliarder per fabrikk.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.