TO THE MOON!

Norsk startup fikk storavtale med NASA-partner

Etter flere år med testing, har Ntention endelig inngått en storavtale med et selskap som lager neste generasjons romdrakt for NASA.

Magnus Arveng fortalte på årets Creative Tech-konferanse at det nå er tid for å feire, etter årevis med hardt arbeid.
Publisert Sist oppdatert

Oppstartsselskapet Ntention har siden det ble etablert som Arveng Technologies i 2016 vært gjennom en rekke snuoperasjoner.

Det hele startet med en hanske som kunne styre droner ved hjelp av håndbevegelser. Etter at de solgte «høvelig greit» i forbrukermarkedet, begynte gründerne, med blant andre NTNU-student Magnus Arveng i spissen, å konsentrere seg om industrielle kunder og nye bruksområder for teknologien.

Det viste seg å være krevende. Tanker om å legge ned selskapet hadde meldt seg da luftige planer om å teste teknologien innen romfart kom på bordet i 2019. Siden har det vært mye testing med ulike aktører.

Nå har Ntention omsider landet en femårig rammeavtale med en stor amerikansk romfartsaktør, avslørte gründer Arveng fra scenen under arrangementet Creative Tech-konferansen hos coworkingspacet 657 Oslo.

Neste generasjons romdrakter

I kjent amerikansk stil er det imidlertid mye hemmelighetskremmeri rundt slike avtaler, og Arveng ville ikke si et knyst om hvem det var snakk om eller avsløre noen andre detaljer - verken fra scenen eller overfor Shifter.

Mye tyder imidlertid på at det er Collins Aerospace det er snakk om. Ntention har jobbet tett med selskapet i lengre tid, noe Shifter blant annet omtalte i fjor.

Collins Aerospace er én av to aktører som i sommer ble plukket ut av Nasa til å levere neste generasjons romdrakter. De skal tas i bruk ved den internasjonale romstasjonen og til den første månelandingen på over 50 år. Ntention har jobbet med smarthanskene i disse draktene.

– En smarthanske kan være astronauters løsning for å kontrollere en rekke robotaktiviteter, noe som gjør forskning og undersøkelser på Månen, Mars og på andre destinasjoner i verdensrommet enklere å utføre, sa dr. Pascal Lee, som er planetforsker ved SETI Institute og Mars Institute, og direktør for NASA Haughton-Mars-prosjektet ved NASA Ames Research Center, i en pressemelding etter de vellykkede testene til Collins og Ntention i fjor.

Historisk selskap

Amerikanske Collins, som samarbeider med den norske startupen, laget også romdraktene til den første måneferden med Apollo 11, da Neil Armstrong ytret de berømte ordene.

Det andre selskapet som skal lage romdrakter for NASA, er Axiom Space.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!