Partner i Snö Ventures, Teodor Bjerrang

«Norsk spillbransje har kommet til 'next level'»

– Et eget VC-fond rettet mot spillutvikling er noe Norge burde få på plass, sier Snö-partner Teodor Bjerrang.

Publisert Sist oppdatert

Fra kontoret på Aker Brygge sitter firerbanden i VC-fondet Snö Ventures. Med utsikt over fjorden, jakter de Norges neste startup-suksesser.

Snö er sektoragnostisk, men har noen området de liker bedre enn andre. Et av dem er spillindustrien.

Spesielt partner Teodor Bjerrang er tett på spillutviklings-miljøene i Norge.

– Det har ikke vært så mye risikovillig kapital mot spillbransjen i Norge. Det er ikke så mange som forstår det. Du må investere veldig tidlig, ofte før spillet er ferdig. Det å investerer i et selskap, før man har en validering i markedet, sitter langt inne for mange tradisjonelle investorer.

Men Bjerrang ser derimot forbedringer. Spillbransjen i Norge har sett en utrolig vekst de siste fem årene. Og bedre skal det bli:

– Det har vært selskaper som har banet vei. Funcom har hatt en sentral rolle. Kahoot er en annen, ved å vise at ting kan vokse også i Norge. Tilgjengeligheten på risikokapital for norske spillselskaper, har økt betydelig de siste årene. Både norske og internasjonale aktører ser at det er mye spennende som skjer her, sier han.

– Bransje vi har veldig tro på

En av Snö sine største investeringer, er i spillselskapet Portal One. Det er så langt den eneste spill-startupen i porteføljen. Men Bjerrang forteller de jobber aktivt for å finne flere.

Det er derimot ikke så mange i dag som passer deres venturestrategi og gjennomsnittlige «ticket size» på ti millioner kroner, forteller han.

– Det er en bransje vi har veldig tro på vil vokse mye fremover både her hjemme og i Norden. Det kommer gode miljøer og gode spill ut fra Norge. Vi investerer for å potensielt bygge noe som kan bli større og bygger broer med de andre fra bransjen i våre naboland. Vi ser etter miljøer som har det globale ambisjonsnivået og har kommet såpass langt, slik at vi ser at det er mulig.

Selv om Snö ikke har gått inn som investor i mange spillselskaper, er de svært aktive i miljøet og bistår gründere og studioer der de kan. Et av selskapene er Pineleaf, som for tiden gjennomfører en kapitalinnhenting og har fått gaming-stjernen og Youtuber Joachim «Noobwork» Haraldsen på eiersiden.

– Vi bruker mye tid på å orienterer oss i miljøet og bidra positivt der vi kan. Vi forteller dem hvordan vi som investor tenker og rådgir der vi kan.

Svært høy risiko

Spillbransjen har spesielt høy risiko, fordi det er vanskelig å spå om et spill slår an. Men som investor må man gjerne investere tidlig, lenge før produktet er ferdig.

Det har gitt en fremvekst av VC-fond som spesialiserer seg på spill. Det inkluderer Play Ventures og London Ventures Capital.

Men i Norge finnes det få rene spill-investor. Det nærmeste er Kick-Ass i Trondheim, som investerer i tidligfase-spillselskaper.

– Man finner mange spesialiserte VC-fond globalt for spill. Et eller flere slike fond i Norge, hadde vært veldig positivt for bransjen, sier Bjerrang.