mat

Norsk slakte-AI gjør det fett hos amerikansk matgigant

Først hentet han amerikanske investorer, nå får Völur-gründer Robert Ekrem storkunde i USA.

Robert Ekrem i Völur.
Publisert Sist oppdatert

Han er den tidligere Nortura-profilen, som gikk ut av det norske kjøttkonsernet for å starte for seg selv. I fjor høst ble det kjent at Völur hadde fylt på kassen med tre millioner dollar. Flere av investorene var amerikanske, der i blant Fusion Fund, Scribble Ventures og Beat Ventures.

Øker verdien av dyrene

Om det er denne eiergruppen som har gitt drahjelp fremgår ikke av pressmeldingen, men Völur har nå landet en deal med selveste JBS Foods USA, et av verdens ledende matvareselskaper. Den norske oppstartsbedriften utvikler en nyskapende AI-teknologi for å optimalisere kjøttindustri, og har inngått en såkalt Proof of Value-avtale (POV) - «for å demonstrere forbedringer av slakt-sortering og skjæringsplan for å sikre optimal bruk av hvert dyr på driftsnivå,» som de selv beksriver det.

– Ved å utnytte Völur sin AI-teknologi tror vi at vi kan øke verdien av hvert dyr og samtidig tilfredsstille kundenes ordre, sier Brienne Heinrichs, finanssjef i JBS USA, i pressemeldingen.

En første fase

POV-fasen vil være i seks måneder for en av Nord-Amerikas mest avanserte JBS USA-anlegg: Hyrum i Utah. Dette vil være det første JBS USA-anlegget som tester løsningen daglig. Völur sin løsning bruker Microsoft Azure-skyen og gir JBS USA planer og innsikt for å øke verdien av slakt ved å utnytte data til å ta komplekse beslutninger. I første fase skal Völur gi JBS USA gjennomførbare og optimale daglige planer. I fremtiden skal Völur også utvide disse planene til å inkludere langsiktig produksjonsplanlegging.

– Vi er veldig stolte over at JBS USA har valgt å samarbeide med Völur for å implementere løsningen vår for å optimalisere deres sortering av slakt og kutteprosesser, sier gründer og administrerende direktør i Völur, Robert Ekrem.

På slutten av POV-fasen forventer JBS USA og Völur å skalere implementeringen av Völur sin løsning til andre JBS USA-anlegg og forretningsenheter.

Om JBS

JBS USA er et ledende globalt matvareselskap som tilbyr en rekke matprodukter til kunder i omtrent 100 land på seks kontinenter. Dette inkluderer kjøtt-, fjærfe- og sjømatprodukter fra en portefølje av kjente merkevarer.

Om Völur

Völur er et programvareselskap med hovedkontor i Norge som utvikler ny teknologi for å optimalisere kjøttindustrien. Selskapet har skapt verdens første løsning som bruker kunstig intelligens for å forbedre planlegging ved å støtte beslutningstaking om slaktesortering, effektive skjæreprosesser og de riktige råvarene til bruk i verdiskapende eller bearbeidede produkter. Völur sin AI-løsning gir opptil 10 prosent høyere utnyttelse av dyr.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!