helse

Nett-apotek tapte i retten: – En tragedie hvor sent lovarbeidet går

Hordaland tingrett har konkludert: Staten har rett til å nekte Farmasiet å sende reseptfrie legemidler til ulåste postkasser. 

Elisabeth
Haug, administrerende direktør i Farmasiet.
Elisabeth Haug, administrerende direktør i Farmasiet.
Publisert Sist oppdatert

Farmasiet gikk i fjor til søksmål mot Statens legemiddelverk fordi nett-apoteket ble nektet å levere reseptfrie legemidler i postkassene til kundene, noe de allerede hadde gjort i flere år. Selskapet stevnet staten for feil lovtolkning, men vant ikke frem i saken som gikk for Hordaland tingrett nå i januar, opplyser Farmasiet mandag. 

– Vi er uenige i dommen. Samtidig leser vi at retten oppfordrer politikerne til å endre loven. Det er uvanlig klare uttalelser, sier Elisabeth Haug, administrerende direktør i Farmasiet, i en pressemelding. 

Selskapet skriver videre: 

«I dommen fra Hordaland tingrett gis det to steder uttrykk for støtte til Farmasiets leveringsmetoder. Retten uttaler at det ikke betviles at det er gode erfaringer med leveringsmetodene, og at den teknologiske utviklingen gir muligheter som bør benyttes.»

– Farmasiet har utfordret tolkningen av en gammel lov i en ny tid, men vant ikke frem. Hvis ikke loven er god nok, så må loven endres, sier Haug videre. 

Farmasiet vil vurdere om saken skal ankes til lagmannsretten. Selskapet vil nå også sende en formell møteforespørsel til Helse- og omsorgsdepartementet om saken. 

Regjeringen har tidligere varslet at den vil legge frem forslag til en ny apoteklov i løpet av 2024 eller 2025.

– Dagens lovgivning er på flere punkter fullstendig utdatert. Myndighetene henger ikke med i tiden. Konsekvensen er et dårligere tilbud til forbrukerne og redusert konkurranse. Det er en tragedie hvor sent lovarbeidet går, sier Haug.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS