Næringsminister Iselin Nybø.

Næringsministeren møtte vekstbedriftene: Opsjoner øverst på agendaen

Jobber også med startup-vennlige endringer i offentlige anbudskonkurranser.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen er nå offisielt over i «fase 3» i håndteringen av coronavirusets herjinger med økonomien og næringslivet.

I den forbindelse avholdt næringsminister Iselin Nybø et innspillsmøte mandag, med et knippe representanter fra vekstbedrifter og økosystemet rundt (se faktaboks). Tema var hvordan næringspolitikken kan innrettes fremover «for å sikre utviklingen av gode og lønnsomme vekstbedrifter».

– Vi er vi litt over fra den kortsiktige tanken til å snakke om den langsiktige tanken, sier Nybø.

Deltakere i regjeringens innspillsmøte med vekst-bedriftene

  • Rita Karlsen, adm. direktør i Brødrene Karlsen
  • Bernt Nilsen, daglig leder i Datakortet
  • Roger Blekkan, adm. direktør Inrigo
  • Karl Johan Lier, konsernsjef i Autostore Vindafjord
  • Andreas Holzweiler, daglig leder i Holzweiler Gruppen
  • Jan Christian Vestre, adm. direktør i Vestre AS
  • Grethe Hjetland, daglig leder i Higshoft AS
  • Tine Rørvik, europeisk direktør for Innovation and Technology SCG Chemicals og styremedlem i Siva
  • Ingrid Teigland Akay, managing partner i Hadean Ventures Helse
  • Bjarne Lie, managing partner i Verdane Capital

Øverst på agendaen for møtet var etter det Shifter forstår ordningen med opsjonsbeskatning. Dette har lenge vært kampsak nummer én for startups og vekstbedrifter. Et forsøk forbedringer ble i fjor slaktet av selskapene ordningen var myntet på, og Stortinget ga nylig regjeringen marsjordre om å legge frem et nytt forslag i sammenheng med revidert nasjonalbudsjett, som skal presenteres 12. mai.

I tillegg var offentlige anbud et viktig tema under møtet. Flere har reagert på manglende anbud i det hele tatt, eller ordninger som stenger mange startups og vekstbedrifter ute fra et potensielt lukrativt marked - som også skriker etter nye løsninger.

Et annet viktig tema var den varslede omstillingspakken som regjeringen nylig varslet, men ikke har avslørt nevneverdig om innholdet. På spørsmål fra Shifter svarte næringsministeren at det så langt ikke er diskutert om det kan stilles krav til store private aktører om å ta inn startups og vekstselskaper som kunder i bytte mot eksempelvis tilskuddsordninger, men at dette er «et innspill hun tar med seg».

Investinors rolle i kapitalmarkedet var heller ikke tema under møtet mandag, men Shifter er kjent med at det foregår et arbeid med å utvide handlingsrommet til det statlige investeringsselskapet som nylig ble tilført én milliard kroner ekstra.

Når det gjelder innspill om arbeid under permittering eller alternative kompensasjonsordninger, sa næringsministeren at eksempelvis lønnskompensasjon er noe hun vil se nøyere på, og innrømmet at det ikke er som Statsministeren uttalte i mars; at permittering kun gjøres når det er bortfall av arbeid.

Øvrige tema for møtet var de ulike programmene i Siva og Innovasjon Norge, samt mangelen på nødvendig kompetanse i det norske markedet.

Regjeringen presenterer revidert nasjonalbudsjett 12. mai, og en egen proposisjon med en «grønn omstillingspakke» i slutten av samme måned.