Næringsminister Iselin Nybø.

Nær fem milliarder i ny gründerpakke: – Gir håp, mener Abelia-sjefen

Halvparten av krisepakken skal gå til vekstbedrifter og gründere. – Viser at regjeringen tar oppstarts- og vekstselskapene på alvor, sier Abelia-sjef Øystein Eriksen Søreide.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 var først ute med å melde om detaljene i pakken, som presenteres fredag. Næringsminister Iselin Nybø (V) bekrefter opplysningene overfor DN.

– Grunnen til at vi gjør dette, er at gründer- og oppstartsmiljøet er så viktig. Det handler om nye arbeidsplasser og gode ideer. I den kritiske situasjonen vi er i, må vi holde på dette, så vi har et levende miljø når koronakrisen er over, sier hun til avisen.

Den nye gründer-pakken

  • Tilskudd til unge vekstbedrifter på 2,5 mrd. kroner
  • Innovasjonslån – økt låneramme med 1,6 mrd. kroner, til 3 mrd. kr
  • Rentestøttefond – 300 mill. kr
  • Tilskudd til private innovasjonsmiljøer – 50 mill. kr
  • Næringsrettet forskning – 250 mill. kr
  • Kapital til fonds- og matchinginvesteringer – 1 mrd. kr

I pakken har regjeringen lagt inn 2,5 milliarder kroner i tilskudd til unge vekstbedrifter og økt rammen for innovasjonslån med 1,6 milliarder kroner, til 3 milliarder. Tiltaket er rettet mot små og mellomstore bedrifter som har utviklingsprosjekter for å skape ny aktivitet og unngå permitteringer.

– Regjeringen har forstått problemet og tatt det på alvor, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Han mener pakken som nå legges fram «gir håp».

– Vi har pekt på behovet for å sikre likviditet på kort sikt og finansiering på lang sikt, og det er nettopp det næringsministeren er i gang med nå. Dette gir håp, sier Søreide.

Tar selskapene på alvor

Regjeringen ønsker også å sette av 300 millioner kroner i et rentestøttefond, 50 millioner kroner til private innovasjonsmiljøer som ikke støttes av Selskapet for industrivekst (Siva), 250 millioner til næringsrettet forskning og øke investeringskapitalen i Investinor med 1 milliard.

– Summen av tilskuddene i denne pakken er stor. Dette viser at regjeringen tar oppstarts- og vekstselskapene på alvor, og anerkjenner verdien de spiller i fremtidens næringsliv, sier Søreide.

– Nå skal pakken til Stortinget og vi vil følge behandlingen tett for å sikre at oppstarts- og vekstselskapene kommer seg gjennom denne krisen med mest mulig av sin innovasjon- og konkurransekraft i behold.

Nybø og finansminister Jan Tore Sanner (H) legger fram krisepakken fredag morgen.

Stortingets finanskomité skal forhandle om tiltakene gjennom helgen. Målet er å få pakken vedtatt på tirsdag.