EU-regler

Nå tar EU ladegrep

Overgang til felles ladeløsning innføres fra 2024.

Thierry Breton er EU-kommissær for det indre marked
Thierry Breton er EU-kommissær for det indre marked
Publisert Sist oppdatert

dInnen høsten 2024 vil USB-C være felles ladeport for smarttelefoner, datamaskiner, nettbrett, og annen liten til mellomstor elektronikk, ifølge TechCrunch.

Ønsket om en felles ladeløsning har eksistert lenge. Det skal være et viktig skritt for å minske volumet av elektronisk avfall. Dersom en ikke behøver å kjøpe inn mange typer ladere, vil færre ladere kastes. Dette kommer som følge av en enighet mellom Europaparlamentet og Europarådet.

Enigheten vil lede til en formell avstemning senere i sommer, der en stemmer over endringene i EU sitt rammeverk for radioutstyr. De nye reglene trer i kraft 20 dager etter publiseringen i EU-tidende (Official Journal of the European Union). Bestemmelsene om felles ladeløsning vil gjelde 24 måneder etter dette.

Produsenter oppfordres til å igangsette endringene så fort som mulig, til tross for at de har 24 måneder.

Samtidig vil produsenter av datamaskiner få 40 måneder etter reglene iverksettes til å implementere en felles ladeløsning.

Produkter plassert på markedet før reglene trer i gang vil ikke måtte overholde dette. Siden det kan medføre lansering av en mengde produkter fra produsenter som ønsker å bli kvitt komponenter før tidsfristen.

I henhold til reglene vil en EU-forbruker kunne velge mellom å kjøpe en enhet med eller uten lader. I tillegg må en kunde bli godt informert om ladeutgangen, så de vet om de har kompatible ladere fra før.

Thierry Breton, EU-kommissær for indre marked, ønsker at flere slike tiltak igangsettes for å minske mengden elektronisk avfall. Tiltakene skal blant annet inkludere oppmuntring til reparasjon og resirkulering.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS