Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, skal bygge sandkassa der norske selskaper skal teste nye personvernløsninger.
Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, skal bygge sandkassa der norske selskaper skal teste nye personvernløsninger.

Nå skal regjeringen eksperimentere med personlige data

Gir Datatilsynet ansvaret for å teste AI-løsninger som pusher lovverket.

Publisert

Regjeringen vil etablere en såkalt regulatorisk sandkasse for personvern. Det kommer frem i den nye nasjonale strategien for kunstig intelligens, som digitaliseringsminister Nikolai Astrup la frem for et fullsatt Mesh tirsdag.

Slik vil myndighetene, innenfor gitte rammer, gi tech-selskaper mulighet til å prøve ut teknologier og forretningsmodeller som utfordrer det eksisterende regelverket eller skaper nye problemstillinger.

– At personvern er vektlagt såpass mye som de har gjort, er veldig viktig, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til Shifter.

Personvern-sandkassen legges under myndighetsområdet til tilsynet, som dermed får ansvaret for å utvikle den.

Foregangsfabrikk

Ifølge AI-strategien vil en slik sandkasse tjene flere formål. Mest sentralt står målsetningen om å øke virksomhetenes forståelse av kravene som stilles på personvernområdet, og korte ned tiden fra utvikling og testing til faktisk utrulling av AI-løsninger i markedet.

– De som bygger gode systemer med innebygd personvern har en fordel, fordi de kan bygge en kultur helt fra starten. Det kan også gamle bedrifter gjøre, men i mindre grad, kanskje, fordi de ikke har kulturen eller folkene, sier Thon.

«Løsninger som settes i drift etter å ha vært utviklet i sandkassen vil kunne fungere som foregangseksempler, og være til hjelp for andre virksomheter som ønsker å utvikle tilsvarende løsninger,» heter det i strategien.

I tillegg håper myndighetene å få økt forståelse av nye teknologiske løsninger og lettere identifisere potensielle risikoer og problemstillinger tidlig.

– For oss er dette viktig fordi det er et sted hvor vi kan påvirke og lære. Vi kan omsette dette til informasjon eller andre ting som kommer hele samfunnet til nytte, sier Thon.

Han legger til at sandkassen også skal bidra til å fremme innovasjon.

– Vi er et tilsyn, men vi har også i vår strategi at vi skal sørge for personvernvennlig teknologi. Så dette har en innovasjonsside, og hvis vi får personvern og innovasjon til å gå sammen, er det en drømmesituasjon for oss. For ting som man tjener penger på, vil man gjøre mer av.

Dilla på sandkasse

På tampen av fjoråret presenterte regjeringen en tilsvarende sandkasse for finansteknologi, etter mye om og men. Tidligere har det også blitt etablert slike lekeplasser for testing av ny tech på transportområdet, inkludert for selvkjørende biler og autonome fartøyer.

Fremover blir det sannsynligvis enda mer av dette, ifølge den nye AI-strategien. Der skrives det nemlig at «regjeringen er positiv til å utvikle regulatoriske sandkasser på ulike områder.»

Powered by Labrador CMS