INVESTOR

Nå formes Røkkes venture-imperium

Detaljer avslører mer om utformingen av Akers nye kapitalmiljø og satsingen på tidligfase.

Kjell Inge Røkke har engasjert tidligere norgessjef i McKinsey, Martin Bech Holte, og tidligere driftssjef i Autostore, Jone Gjerde, for å rigge venturesatsingen under ICP.
Publisert

Nylig hentet brenselcelleselskapet Alma Clean Power 76,6 millioner kroner.

Nye detaljer om transaksjonen gir et innblikk i hvordan venturedelen av Akers nye storsatsing på aktiv kapitalforvaltning rigges, særlig innen tidligfase.

De uklare strukturene

Fra før er det kjent at tidligere Oljefondsjef Yngve Slyngstad skal lede Industry Capital Partners (IPC), en storslått satsing på aktiv kapitalforvaltning som vil hente inn svimlende 1000 milliarder kroner.

Strukturene under denne fanen har derimot vært noe mer uklare. I hjørnet som skal romme risikokapital, eller venture, finner vi tre navn: Atoma Capital, Axis Capital, og Runway FBU.

Slik ble ICP-strukturen presentert under Venturekonferansen til statlige Investinor i vinter.

Sistnevnte er godt i gang, under ledelse av Tor Bækkelund. Selskapet bygger et gründermiljø i Akerkvartalet, og har fått 300 millioner kroner til å investere i de tidligste fasene.

Nå begynner detaljene også å piple ut om Atoma, som ser ut til å investere mer og i senere faser - typisk serie A og B, når den teknologiske risikoen er noe redusert.

Posisjonering i styrene

I sammenheng med kapitalutvidelsen i Alma, som er en del av storsatsingen på industriell teknologi ved navn Clara Venture Labs, ble det gjort rokkeringer i styret.

Les Shifters ferske intervju med Clara-sjefen her!

Inn kom et kjent navn for de som har fulgt teknologisektoren tett: Jone Gjerde. Han ble nylig hentet inn som rådgiver i Atoma, etter å ha sluttet som driftssjef (COO) i Autostore.

Han tar plass i Alma-styret sammen med Einar André Eilertsen, som er investeringsansvarlig i Atoma. Eilertsen er også styreleder i Clara-selskapet Layerone.

I tillegg sitter daglig leder Simen Færevaag Fredriksen i Atoma som styreleder i et ennå ukjent prosjekt med arbeidstittelen R&D Projectco 1, som har oppgitt samme forretningsadresse som Clara.

Mye tyder dermed på at hele Clara, med underselskapene Alma, Layerone og Additech, samt et ikke ennå stiftet prosjekt ved navn Map-G, legges inn i Atoma.

En annen styreplassering som kan si noe om Atoma, finner vi i Saga Robotics. Selskapet som står bak landbruksroboten Thorvald hentet i fjor 100 millioner kroner, hvorav 50 millioner kroner kom fra Akers IPC.

I styret sitter nevnte Jone Gjerde, samt Martin Bech Holte. Den tidligere norgessjefen i McKinsey ble presentert som leder for venturekapital i Aker da de første planene ble kjent i 2021, men er i dag oppført som direktør i IPC, samt styremedlem i Atoma og styreleder i Clara.

Martin Bech Holte er en viktig skikkelse i utformingen av Akers nye venturesatsing.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!