KOMPONENTKRISEN

Nå brenner Easee gjennom kriselageret de brukte opptil 200 millioner kroner på å bygge

Til gjengjeld klarer elbil-laderselskapet å holde både produksjonen og salget oppe gjennom komponentkrisen.

Salgsdirektør Caspar Mariero-Klees (t.v.) og CEO og gründer Jonas Helmikstøl i Easee.
Publisert Sist oppdatert

Det har i lengre tid vært en verdensomspennende mangel på teknologikomponenter, som har rammet alt fra produksjonen av Playstation 5 til elbiler, og alt imellom.

Det gjelder også norske oppstartsselskaper. Fredag meldte elbil-laderselskapet Zaptec at de tvinges til en midlertidig produksjonsstans. Delene som er forsinket skal imidlertid komme sent i april, og produksjonen ventes å øke som planlagt i mai, skriver selskapet i en børsmelding.

Til E24 opplyser selskapet at det er snakk om 12.000 enheter, til en salgsverdi av 70 millioner kroner.

Et annet oppstartsselskap i samme kategori, er Easee. Selskapet utvikler og selger elbil-ladere og tilbehør. I fjor omsatte selskapet for 1,4 milliarder kroner og gikk en halv milliard kroner i pluss.

Også de merker at det er mangel på komponenter, men legger opp til full produksjon og levering av sine produkter til lovet tid i år.

Årsaken til at de klarer det, er at selskapet siden oppstarten har bygget seg opp et «kriselager» på 50.000 enheter og nøkkelkomponenter, som de nå brenner gjennom i hurtig tempo.

Gründer Jonas Helmikstøl anslår at Easee har brukt mellom 100 og 200 millioner kroner på lageret.

– Det var jo en sjanse vi tok, som nå viser seg å gi avkastning, sier han.

LES OGSÅ: Global komponentbrist lager trøbbel for «hundeovervåkere» med milliardambisjoner

Tilbake til start

Samtidig synes han det er krevende å se at lageret de har brukt så mye tid og penger på, nå blir mindre og mindre dag for dag.

– Det var intensjonen, for vi visste at det kunne komme en sånn krise. Vi ville være forberedt. Likevel føles det litt som å gå tilbake til start.

Samtidig er han klar for å ta jobben med å gjøre seg klar for neste krise.

Helmikstøl påpeker også at Easee har lagt inn sine ordre på komponenter tidlig, gjerne et år i forveien, og i store kvanta.

– Så vi legger litt press på leverandørene, kan du si. Og vi blir prioritert, sier han.

Lageret demmer derimot ikke opp for at nye komponenter ankommer senere. I stedet jekker Easee opp ambisjonene på andre produktserier, deriblant en enhet som overvåker strømforbruket i husstander.

– Det er veldig viktig for meg at de ansatte har det bra, og at vi unngår usikkerhet. Ved å ta disse grepene klarer vi å holde trøkket oppe, og unngå permitteringer i krisetid, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*