Fintech

«Mr. Finance Innovation» gir seg: Blir sjef i vestlandsk tech-eventyr

Fintech-klyngens ansikt utad siden starten for 4,5 år siden, Atle Sivertsen, har funnet drømmejobben sin i en skjult vestlandsk tech-suksess.

Etter 4,5 år bytter Atle Sivertsen nå NCE Finance Innovation med tech-selskapet Highsoft
Publisert Sist oppdatert

Da Atle Sivertsen i 2017 takket ja til å bli ansatt nummer én i Finance Innovation, var det fordi han mente det fantes et enormt potensial i prosjektet.

Det som begynte som et regionalpolitisk tiltak for å forhindre at finansnæringen i Bergen skulle ende opp som filialby, ble raskt til et nasjonalt prosjekt. Allerede året etter sikret organisasjonen seg status som nasjonal fintech-klynge og et årlig tilskudd på fem millioner kroner fra Innovasjon Norge. Med statusen fulgte også et lite «NCE» (National center of excellence) foran Finance Innovation.

De opprinnelige medlemmene var 25. I dag har tallet vokst til litt over 100. Over 50 prosent av medlemmene er SMB-er, og majoriteten er ikke lenger fra Bergen.

– Jeg tenker at oppsiden i Finance Innovation er mye større enn det vi har klart å realisere til nå, sier den avtroppende sjefen til Shifter.

Større oppside

En sterkt bidragende årsak til det, er den to år lange pandemien vi nettopp har vært gjennom. Det å ikke kunne møtes fysisk har vært en betydelig bremsekloss for utviklingen, mener Sivertsen.

– Vi driver innovasjon på tvers av miljøer som du ikke kan styre med Cmd+Ctrl. Det er basert på frivillighet og skapes gjennom at mennesker møtes, når du ikke kan gjøre det blir det vanskelig.

LES OGSÅ: Finance Innovation har gått i pluss hvert år siden de ble fintech-klynge: Sjefen mener det er synd

Vil inn på banen å spille

Den begrensende muligheten til å fasilitere nye samarbeidsprosjekter har ført til at Finance Innovation ikke har klart å bruke opp tilskuddet fra Innovasjon Norge de siste årene, men har samlet opp et overskudd som i fjor høst var på 5,5 millioner kroner. Noe av overskudd kommer også av at organisasjonen har hatt en kraftig medlemsvekst.

– Hadde det ikke vært gøy å få sette fart i de pengene nå som pandemien ser ut til å være over?

– Jeg kom til et punkt der jeg hadde puttet inn de meste av mine ideer, tanker og forslag i dette prosjektet. Da blir det naturlig å se seg om etter nye utfordringer, sier Sivertsen.

– Vi har jobbet mye med startups og scaleups hele veien i Finance Innovation. Men da har jeg hatt mer rollen av en «coach» som står på sidelinjen og maner på og applauderer. Jeg har savnet det å være på banen og faktisk spille, fortsetter han.

LES OGSÅ: Finance Innovation-sjefen: – Det holder ikke med å etablere en eller to sandkasser

Visualiserer en drøm

Det vil han få mulighet til på en helt annen måte når han 1. juni begynner som CEO i tech-selskapet Highsoft.

Selskapet fra Vik i Sogn har litt under radaren klart å bygge en internasjonal eksportsuksess med 80 av verdens 100 største selskaper på kundelisten, som alle vil bruke selskapets verktøy for visualisering av data, Highcharts.

Atle Sivertsen, i midten, møter opp med dem som tok ham til Highsoft, Styreleder Torstein Skage t.v. og grunnlegger Torstein Hønsi.

Sivertsen stikker ikke under stol at den nye jobben er en han ikke kunne la være å søke på, da det i november ble kjent at sjefen Grethe Hjetland skulle slutte etter elleve år.

For en som har en lidenskap for å formidle historier gjennom grafer av nærmest Hans Roslingsske dimensjoner, var det en tilnærmet ultimat drømmejobb.

– Folk er jo interessert i de mest utrolige ting. Og for meg er visualisering nærmest en hobby.

– Highsoft er i tillegg en «scaleup» med nok interessante og krevende, internasjonale kunder og som er lønnsomme nok til å kunne avvise alle beilere og heller verne om kulturen som er bygget opp.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Jakten på erstatter er i gang

Arbeidet med å finne en erstatter til Sivertsen er i full gang.

Bjørg Marit Eknes, styreleder i NCE Finance Innovation

– Atle Sivertsen har gjort en flott jobb i etableringsfasen og lagt et godt grunnlag å bygge videre når vi søker en leder som kan være med å ta NCE Finance Innovation til neste nivå, sier styreleder i Finance Innovation, Bjørg Marit Eknes, til Shifter.

Hun forteller at de søker en ny CEO, som skal være pådriver for samarbeid på tvers av klyngen, brobygger for innovasjonsprosjekter, jobbe inn mot medlemmene og være en inspirerende leder for de ansatte i fintech-klyngen.

Bra med ombytte på toppen

For Sivertsen er det helt naturlig at bedrifter og organisasjoner gjennomgår ulike faser og han mener det bare er bra at ikke den samme personen sitter på toppen år etter år.

– For å gå videre hadde jeg vært nødt til å resette meg selv. Når Finance Innovation når gå inn i en ny fase tror jeg det er lurt at en annen person tar over, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*