Motiview lar brukerne dra på digitale sykkelturer i kjente omgivelser. Foto: Motitech

Motitech får isolerte sykehjemsbeboere «ut»: – Viktigere enn noen gang

Stor etterspørsel etter norsk sykkelteknologi.

Publisert Sist oppdatert

– Syklistene legger bak seg flere mil i uka, og vi ser at de opprettholder et fysisk funksjonsnivå lenger enn tidligere, sier Andrine Hovde Tellungen, fysioterapeut ved Sofienberghjemmet i Oslo.

Sykehjemmet har brukt Motitechs "Motiview" i over fem år, og de kan ifølge Hovde Tellungen ikke lenger se for seg en treningshverdag uten sykkeltrening.

Det norske selskapet ble etablert i 2013 og er i dag tatt i bruk ved over 430 avdelinger og institusjoner i sju land, inkludert Norden, Storbritannia og Nord-Amerika. Ved hjelp av en treningssykkel og et filmbibliotek med over 1800 videoer fra 38 land, kan brukerne ta en sykkeltur i potensielt kjente omgivelser via skjerm.

Målgruppen er eldre mennesker og mennesker med demens.

– Under den pågående corona-pandemien har vi vært spesielt glade for dette verktøyet, siden sykehjemmet har vært helt lukket for omverden, uten mulighet for å komme seg ut - eller ta imot besøk, sier Hovde Tellungen.

– Hjelper nøkkelpersonell

Hun er ikke alene. Ifølge administrasjonssjef og nordisk markedssjef, Torbjørn Langeland, merker selskapet nå en stor pågang av nye henvendelser.

– I tider med usikkerhet og økt isolasjon, der mange eldre mennesker og personer med demens ikke er i stand til å gå ut eller ta imot besøk av sine kjære, er det viktig at vi ikke bare hjelper innbyggerne, men også nøkkelpersonell til å opprettholde en slags normalitet oppi det hele, sier Langeland - og viser til en gratis prøveperiode på to måneder for nye kunder i Norden:

– Det føles viktigere enn noen gang at vi nå kan gi flest mulig eldre mennesker muligheten til å reise verden rundt, helt trygt, fra sitt eget hjem, sier han.

Sykkel-VM

Motitech springer ut fra et prosjekt i regi av Bergen kommune. Formålet med prosjektet var å motivere eldre og demente til økt fysisk aktivitet. Resultatene fra prosjektet var så gode at Motitech AS ble etablert som et eget selskap i 2013.

Selskapets sykkeltrening ble i 2018 testet av hertugen av Cambridge, prins William, i forbindelse med det norske kronprinsparets besøkt på Mesh i Oslo. Motitech har også brukt teknologien sin for å integrere flyktninger, og selskapet arrangerer hvert år et digitalt sykkel-VM for eldre med over nær 5000 syklister.

– «Road Worlds for Seniors» er et stort høydepunkt hos oss, og det trenes målrettet gjennom hele året for å være i sin beste form, sier Hovde Tellungen.