shifters julekalender

– Mitt ønske var å kunne reise og leve drømmen om å være fri som fuglen

Shifter pakker opp én splitter ny startup hver dag frem til jul.

Ingeniør Frode Grødahl etablerte Camperbird i fjor. Oppstartsselskapet har utviklet modulbaserte lagringsløsninger som gjør at hvem som helst kan bruke hverdagsbilen på tur. Camperbird har fått pengestøtte og holder til på Kunnskapsparken i Molde.
Ingeniør Frode Grødahl etablerte Camperbird i fjor. Oppstartsselskapet har utviklet modulbaserte lagringsløsninger som gjør at hvem som helst kan bruke hverdagsbilen på tur. Camperbird har fått pengestøtte og holder til på Kunnskapsparken i Molde.
Publisert Sist oppdatert

🎅 Shifters julekalender

I årets julekalender blir du kjent med nye og spennende oppstartsselskaper. Noen ble stiftet så sent som i høst. Andre har så langt holdt en lav profil i nasjonale medier.

Se flere luker:

I dagens kalenderluke:

Camperbird, et oppstartsselskap som har laget et modulbasert og sammenleggbart lagringssystem til bil - som gjør at hvem som helst kan bruke hverdagsbilen på tur.

Bak selskapet står ingeniør, skred- og klatreinstruktør Frode Grødahl.

– Konseptets opprinnelse kom fra min og fruens behov om et sammenleggbart lagringssystem som kan transformere bilen til en «camper», slik at man ikke trenger en ekstra bil til det. Mitt ønske var å kunne reise og leve drømmen om å være fri som fuglen. Derfor navnet Camperbird, sier Grødahl.

De er begge ivrige klatrere, skikjørere og er generelt mye på tur, forteller gründeren, og har behov for mye utstyr.

– Det var konstant uorden i bilen, og det vi hadde behov for lå som regel innerst og nederst. Dessuten måtte alt ryddes ut for å få plass til å sove. Det var konstant mas fra fruen om å få orden på dette, sier Grødahl.

Han bygget derfor et skuffesystem der de kunne ha kasser med utstyr i - og sove oppå.

– Freden senket seg i huset, og vi kom oss på tur med alt av utstyr organisert og lett tilgjengelig, og vi kunne overnatte uten opprydding, sier Grødahl og legger til:

– Jeg må spesifisere at fruen er tysk og har god sans for orden.

– Markedet er stort

Stor interesse for den hjemmesnekra løsningen, gjorde at han kom i kontakt med miljøet i Protomore Kunnskapspark - som jobber med innovasjon og vekst i Romsdal.

Grødahl deltok i senere deres gründerprogram og fikk her videreutviklet ideen.

– Løsningen er bygd slik at den er lett å ta ut og lagre under senga. Det gjør vi, sier Grødahl.
– Løsningen er bygd slik at den er lett å ta ut og lagre under senga. Det gjør vi, sier Grødahl.

Raskt fant han ut at dette også kunne være en løsning for de med interesser som dykking, fisking, klatring, fotballtrenere og andre med mye utstyr i bilen.

– Konseptet har vi nå videreutviklet til andre bransjer som har behov for modulbasert oppbevaring i bilen.

– Hvorfor er dette et behov verdt å dekke?

– For oss var det uaktuelt å ha en ekstra bobil som står i hagen og ruster det meste av året, sier Grødahl og fortsetter:

– Løsningen er bygd slik at den er lett å ta ut og lagre under senga. Det gjør vi. Da er den ute av veien og samtidig gjør det bilen fleksibel - og vi slipper å kjøre rundt med ekstra last, som er drivstoffbesparende, sier han.

Han forteller om gode tilbakemeldinger, også fra bedrifter.

– Markedet er stort innenfor friluftsliv, der cirka 15 prosent av den norske befolkningen er jevnlig på flerdagsturer. Vi oppdager stadig nye muligheter blant annet innenfor service, transport og håndverksbedriftene, og det er omtrent 500 000 varebiler i Norge.

– Julemiddagen blir en utsøkt «one pot» inntatt under klar himmel og måneskinn

Selskapet har så langt fått pengestøtte fra Hoppid, Innovasjon Norge og Katapult, og Camperbird har i dag en prototype på utlån til DNT Romsdal i Molde.

– Hyttene forsynes jevnlig av varer som typisk blir plassert i kasser før de blir hentet med bil og kjørt ut. I neste øyeblikk arrangeres et ungdomstreff og varerommet omgjøres for transport av grill og bålpanne, noe som fungerer godt med vår fleksible løsning, sier Grødahl - og forteller at de etter hvert skal teste løsningen nasjonalt.

– Deretter kommer kommersialisering med sine utfordringer med produksjonsoptimalisering og salg. Vi ønsker i første omgang å drive direkte salg og salg gjennom egen nettside, sier gründeren.

– Hvordan tilbringer du julen?

– Julen skal tilbringes i bilen og i et område med mye snø der vi kan meske oss i heftige nedkjøringer i puddersnø. Julemiddagen blir en utsøkt «one pot» inntatt under klar himmel og måneskinn. En perfekt julefeiring for meg og fruen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS