virkemiddelapparatet

Mer til Nysnø i statsbudsjettet

Statens fond for investeringer i grønne vekstbedrifter fikk 100 millioner ekstra enn i fjor. Men det er fortsatt mindre enn hva Solberg-regjeringen lovte.

Bertel Ånestad (Nysnø), Joe Eliston (Nysnø), Ingvild Meland (Nysnø), Jan Christian Vestre, Siri Kalvig (Nysnø), Hadjia Tadjik, Dag Mossige (Ap), Hilde Fahret Born (Ap), Eivind Egeland Olsen (Nysnø)
Publisert Sist oppdatert

I Nysnø ventet man spent på årets statsbudsjett, som var varslet å bli stramt. Fondet for grønne investeringer nærmer seg fullt investert, med noe kapital holdt igjen for å gjøre oppfølgingsinvesteringer.

Nylig uttalte direktør for strategi og samfunnskontakt i Nysnø, Ingvild Meland, at Nysnø jobber med flere investeringer nå, og regner med å gjøre en tre-fire investeringer til i løpet av året.

Nå er det klart at regjeringen har lyttet og fyller på med frisk kapital. I neste års budsjett er det lagt opp til 600 millioner kroner, fordelt på risikokapital og innskudd, til Nysnø. Det er 100 millioner kroner mer enn i 2022.

Det er likevel mindre enn hva Solberg-regjeringen la opp til i sitt siste budsjett før de gikk av høsten 2021. Da ble det lovet 900 millioner til Nysnø, en sum som de rødgrønne reduserte i revidert.

Fondet har siden oppstarten fått 2,925 millioner kroner i forvaltningskapital over statsbudsjettet. Det er blitt omsatt i 30 investeringer i selskaper og fond.

– En skikkelig tillitserklæring

– Vi syns det er veldig positivt at regjeringen satser videre på Nysnø til tross for at de har satt sammen et stramt budsjett. Det tar vi som en skikkelig tillitserklæring, sier Meland i dag.

– Vi har klokketro på det samfunnsoppdraget vi er tildelt fra staten, og mener den dype dekarboniseringen som ligger foran oss på veien mot et nullutslippssamfunn vil kreve store, forutsigbare og langsiktige investeringer. Budsjettet for neste år er for oss et positivt signal på at Nysnø er et redskap regjeringen vil fortsette å bruke for å realisere ambisjoner i det grønne skiftet. Vi mener en statlig egenkapitalinvestor som Nysnø har en viktig rolle å spille, og kommer til å jobbe videre med å identifisere og investere i klimateknologi som Norge og verden trenger.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*