EDTECH

Mattespillet plusser på 20 millioner kroner for å nå positive tall

Med Lerum-arving og oppdrettsmilliardær på eiersiden, har Numetry regnet seg frem til at bunnlinjen i hjemmemarkedet skal være positiv i løpet av neste år. Så starter jakten på de store markedene - og pengene.

Eduplaytion-gründer Kristoffer H. Engebø satser blant annet i Brasil.
Eduplaytion-gründer Kristoffer H. Engebø satser blant annet i Brasil.
Publisert Sist oppdatert

For halvannet år siden rapporterte oppstartsselskapet Eduplaytion at mattespillet Numetry virkelig tok av. 80.000 skoleelever hadde brukt spillet, som hevder å tilby markedets beste balanse mellom læring og moro.

En rekke investorer lot seg overbevise, og ga selskapet en prislapp på 125 millioner kroner i en kapitalutvidelse på 30 millioner kroner. Planen var å bygge en solid forretning i Norge, før utlandet sto for tur.

Nå har selskapet fylt på med ytterligere 20 millioner kroner.

– Dette var svært krevende i disse ulvetider, men både eksisterende og nye eiere hadde troa på oss, sier gründer og daglig leder Kristoffer H. Engebø.

Syv måneder forsinket

Emisjonen i 2021 skulle i utgangspunktet ta selskapet gjennom kommersialiseringsfasen og gjøre det lønnsomt i hjemmemarkedet Norge, før ekspansjon til både Sverige og USA sto på tapetet.

– Sånn verden så ut for oss da, var dette noe vi trodde var oppnåelig, sier Engebø.

Gründeren støtte derimot fort på trøbbel. B2B-segmentet, som de først gikk løs på, var i stor grad kommuner.

– Vi visste at vi hadde en stor jobb med GDPR og IT-sikkerhet foran oss, men vi underestimerte hvor stor jobb dette faktisk var. Resultatet ble at vi brukte seks-syv måneder lenger enn det vi hadde planlagt. Det ble derimot en god lærdom, for nå ser vi gevinsten av alt det møysommelige arbeidet vi la bak oss. I skrivende stund har 150 av Norges 356 kommuner inngått en avtale med oss.

I tillegg hadde selskapet ifølge gründeren lagt for mye vekt på produktet og å teste dette, og for lite på selve brukeropplevelsen.

– Vi hadde tunnelsyn på innhold og produkt, i stedet for å lande «core loopen» og sikre en god brukeropplevelse i spillet, sier han, med henvisning til det som enkelt forklart er de repeterende handlingene som danner fundamentet for spillopplevelsen.

– Vi var for het på grøten.

Dermed ble salget forsinket, og det forplantete seg videre. Forbrukerutgaven, som etter planen skal stå for 85 prosent av omsetningen på sikt, måtte utsettes.

– Det er en del av læringen. Samtidig, selv om vi så at vi kom litt i bakleksa, så lanserte vi B2B-versjon ved skolestart i august 2022 og vi fikk bra med bruk og de første kontraktene ble landet. Brukerne likte det. Vi var på rett sti.

Investorjakt i fjæra

Men månedene gikk altså, og det ble tydelig at en ny kapitalinnhenting måtte til for å gjennomføre planene selskapet hadde satt seg.

Kapitalmarkedet var imidlertid et helt annet enn årene før.

– Vi har tidligere ikke hatt de helt store utfordringene med å hente kapital. Det har vært vesentlige overtegninger. Nå hentet vi 20 millioner, og det var beintøft.

Både eksisterende og nye investorer deltok i runden, og delte summen omtrent på midten.

Fra før var blant andre Fagbokforlaget, tidligere Opera-styreleder Christian Thommesen, investeringsselskapet Melesio, Adolfsen-brødrene og Peak Venture på eiersiden. Det er også Askeladden-duoen Lasse Smedsvig og Harald Aalvik, samt «superlærer» Håvard Tjora. Sistnevnte er også sentral i driften.

I den nye runden kom blant annet Lerum-arvingen og daglig leder i samme selskap, Trine Lerum Hjellhaug, inn på eiersiden, sammen med gründer og konsernsjef Alex Vassbotten i Steinsvik-gruppen, som har blitt milliardær på fiskeoppdrett.

– Vi har trålet hver en fjære på Vestlandet, forteller Engebø om investorjakten.

– Vi hadde ikke hatt kontakt med noen av de nye investorene tidligere. Vi tok enkelt og greit kontakt, fikk avtalt et fysisk møte, og de bestemte seg for å tegne etter det. De hadde troen på oss og vårt arbeid. Men, det var likevel tre ganger så vanskelig å hente penger nå enn tidligere. Markedet var helt annerledes.

– Så det er en nedrunde, sier han om prisingen, uten å ville si noe mer konkret om det.

Prater med VC-er

– Hvorfor akkurat disse investorene?

– Det er kapitalsterke personer som er godt bevandret i næringslivet. Det er kompetent kapital. Men det er ikke til å stikke under en stol at i neste runde, etter at vi har bevist lønnsomheten i Norge, er det de store internasjonale edtech-VC-ene vi må tiltrekke oss.

Han forteller at flere dialoger allerede er i gang.

– Men de har mandat som gjør at de må vente til vi har litt mer «traction» i B2C-segmentet før det blir aktuelt.

Målet for 2023

Planen fra 2021 ligger bortimot fast. De friske midlene skal først og fremst brukes på å gjøre selskapet lønnsomt i Norge. Den første kommersielle versjonen av Numetry ble lansert i august 2022, og en ny lanseres til skolestart i år. Da vil også en forbrukerrettet utgave bli lansert.

Siden i fjor sommer har Numetry inngått databehandleravtaler med 150 norske kommuner, deriblant Oslo, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, og har en målsetning om å få alle 356 på lista innen året er omme. Slike avtaler sørger for at lærere kan ta i bruk verktøyet, før en så kan velge å kjøpe fullversjonen.

– 45 prosent av gratis-brukerne som piloterer fullversjonen, konverterer, hevder gründer Engebø.

Hvordan fjoråret gikk, målt i kroner og øre, vil han imidlertid ikke gå mer inn på nå.

– Vi startet kommersialiseringen i B2B-markedet i fjor høst, så det er ikke mye å snakke om. Men vi ligger godt an til å nå salgsmålene for 2023, sier han.

Det målet er å nå tre millioner kroner totalt fra både B2B og B2C.

– Og vi legger opp til fin vekst i 2024 og 2025.

Brasil og Portugal

Norge er foreløpig hovedmarkedet, men Engebø har tidligere signalisert en tydelig plan om å ekspandere. Både Sverige og USA har vært nevnt.

Nå er imidlertid selskapet i gang med testing i et helt annet marked - Brasil. Samtaler om en mulig stor pilotering i Sao Paulo fra januar 2024 er i gang.

Den muligheten har presentert seg fordi Eduplaytion nå har 26 av sine 38 ansatte i nettopp Brasil - primært tekniske ressurser.

– Hvordan skjedde det?

– Vi begynte så smått med utleide ressurser fra et byrå, men bestemte oss for at vi ville ha alt «in-house». I Brasil er det tidssonenemessig fordelaktig, det er enkelt å få tak i folk, de er sultne, og så er det selvsagt en økonomisk faktor i det. Vi ville ha egne folk, som kun forholder seg til oss. Utleide konsulenter via byråer får sjelden nok eierskap til prosjektet.

Selv om dette i overveiende grad har vært en positiv erfaring, ifølge Engebø, bød også dette på noen utfordringer og viktige lærdommer.

– En av grunnene til at det tok lang tid å lansere, var at det ikke var lov å sende norsk data til Brasil. Da måtte vi bygge opp noe i Europa.

Løsningen fant de i Portugal, hvor fire av deres team-medlemmer nå sitter.

– En av våre ansatte fra Brasil tok med seg kona og flyttet til Portugal på to uker.

3.0

Engebø beskriver høstens lansering som «Numetry 3.0».

– Det som er ute nå, synes folk er bra, men det som kommer er jæsklig bra. Vi må være datadrevet i alt vi gjør, gjøre ting enkelt, høre på brukerne. Skynde oss sakte.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS