sammenslåing

Mathem må kutte i staben når Oda «tar over»

Svenske Breakit med flere detaljer om transaksjonen.

Karl Munthe-Kaas og Johan Lagercrantz.
Publisert

Mens konsernsjef Karl Munthe-Kaas kaller det en sammenslåing når Oda og Mathem blir til Nordens største dagligvareaktør på nett, insisterer svenske medier på å omtale transaksjonen som et oppkjøp, hvor Oda  sluker det svenske selskapet. 

Nå har Breakit gravd frem flere detaljer. Blant annet om hvor mange som må forlate Mathem. 

Ifølge avisens kilder ligger det an til at det svenske selskapet, som i dag har rundt 90 utviklere ansatt, kommer til å måtte lå 60-70 gå.

Breakit mener også å vite at det var storinvestor Kinnevik som var den store pådriveren for sammenslåingen.

Til Shifter sier Karl Munthe-Kaas at han personlig har vært en pådriver for fusjon i mange år og at det har vært et langsiktig mål. 

Georgi Ganev i Kinnevik sier til Shifter at det er ventet at det nye selskapet vil høste betydelige synergier når det kan kjøpe inn varer for opp mot fem milliarder kroner i året. 

Breakits kilder kaster også lys på fordelingsnøkkelen mellom selskapene. Mens en fordeling av aksjene i det nye selskapene kunne blitt fordelt 33 prosent til Mathem og 67 til Oda, basert på de siste verdsettelsene gjort av Kinnevik, har både Shifter og Breakit grunn til å tro at Oda blir sittende med en større andel, som ikke er unaturlig ettersom det er Odas teknologi og kundeplattform som skal brukes i begge landene. 

Et kompliserende moment er at selskapene har mye gjeld og at en del aksjonærer sitter med preferanseaksjer. Ifølge Breakit kommer Kinnevik, som ved utgangen av tredje kvartal eide 27 prosent av Oda og 32 prosent av Mathem, til å sitte med 25 prosent av det nye selskapet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.