Nytt om navn

Mari Larsen Sæther til Tomras tekstilsatsing

Tomra skal resirkulere tekstiler og har fått med seg en gründerprofil på laget.

Publisert

Mari Larsen Sæther er en kjent stemme for mange i det norske startup-miljøet. 

27-åringen startet sitt første selskap allerede som 16-åring som skulle forhindre spredning av plastemballasje i naturen. Hun har også blitt trukket frem som lederstjerne innen bærekraft av Dagens Næringsliv.

Nå går Sæther fra avfallsteknologiselskapet Carrot til Tomra Textiles.

— Det har vært fantastisk spennende å være med på vekstreisen til Carrot og jeg fortsetter å heie på temaet fra sidelinjen. Nå gleder jeg meg til å bruke kunnskapen og erfaringene derfra til å ta fatt på en ny stor utfordring i å gjøre tekstilbransjen mer bærekraftig, sier Mari Larsen Sæther i en pressemelding fra Tomra

Sæther skal bidra til å finne ut hvordan verdikjeden for de som driver med resirkulering av tekstiler skal se ut.

Tomra Textiles

Skal dere lage panteautomater for klær?

— Det kan godt hende at det er en del av svaret, uten at vi skal forskuttere på det, sier Jo Eikeland Roald som er head of external relations i Tomra Textiles. 

Jo Eikeland Roald er head of external relations i Tomra Textiles.

TOMRA Textiles består foreløpig av 9 personer. De er en del av TOMRA Horizon som ser etter nye måter å utnytte konsernets automatiserte sorteringsteknologi. 

— Fiber-til-fiber resirkulering er målet, forklarer Roald. 

Det vil si at tekstiler som for eksempel bomull, ull og polyester havner hver for seg når materialene kommer til resirkulering. Da blir det mulig å gjenbruke materialene i større grad.

Foreløpig er Tomra Textiles i gang med et testprosjekt på en gjenvinningsstasjon i Malmö hvor Tomra-robotene bruker blant annet infrarød-teknologi for å sortere tekstilene. 

— Alle vet at EU-reguleringer på dette kommer, sier Roald. 

Slik situasjonen er i dag blir gamle tekstiler stort sett kastet eller brent, ifølge han. Roald forklarer at EU ønsker å forhindre at klær fra Europa ender i store “søppelberg” i Asia og Sør-Amerika.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.