helse

«Magisk» døråpner-startup lukker avtale i Danmark

Norske sykehus har omfavnet de berøringsfrie døråpnerne.

Svein Jørgen Fuglesang leder oppstartsselskapet Hygotech, som lager smittefrie døråpnere.
Svein Jørgen Fuglesang leder oppstartsselskapet Hygotech som lager smittefrie døråpnere for helsesektoren.
Publisert

Hygotech ble startet i 2017 av Paul N. Fagersand, en elektriker som var i overkant opptatt av hvordan man kan beskytte seg mot bakterier. Han hadde hatt flere oppdrag i sykehussektoren og sluttet aldri å undre seg over hvorfor det ikke fantes en god løsning for å åpne dører uten å måtte ta på noe.

Etter hvert klarte han å sikre seg et patent på en funksjonalitet som løste utfordringen. Noen år senere har selskapet solgt berøringsfrie døråpnere til en rekke norske sykehus, og lander nå sin første avtale i Danmark.

Ingen covid-hjelp 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Det er lett å tenke at selskapet fikk drahjelp av korona-pandemien, men de smittefrie døråpnerne kom ikke ordentlig på markedet før rundt årsskiftet 2022.

– Sånn sett har korona heller jobbet mot oss. I pandemi-perioden var det veldig mange som byttet til det de kalte «berøringsfrie døråpnere» som i praksis ikke var det. Alle hadde en bryter av et eller annet slag, påpeker daglig leder Svein Jørgen Fuglesang i det Oslo-baserte oppstartsselskapet.

Hygotech måtte til å begynne med derfor jobbe hardt for å overbevise kundene om hvordan deres I2open-løsning skilte seg fra andre døråpnere som for eksempel albuebrytere og snortrekk. Hygotech-teknologien åpner nemlig dørene ved at en fot, hånd, rullestol, seng eller annet bryter en laserstråle i et forhåndsdefinert område. 

Sykehus-hit

Frem til den danske avtalen har selskapet vært mest opptatt av det norske markedet. Det har de lyktes godt med, og har solgt løsningen til rundt halvparten av de store offentlige sykehusene. Ahus på Lørenskog er den største kunden, med 400 åpnere.

Avtalen med den danske låsesmed-gruppen Mejlshede blir det første steget utenlands for Hygotech. Selskapet har en rekke kunder innen industri, eiendom og institusjoner, i tillegg til private kunder.

– Gjennom samarbeidet med Mejlshede-gruppen er våre produkter nå tilgjengelige for danske kunder. På sikt ser vi for oss at Danmark vil være et like stort marked for oss som Norge, sier Fuglesang.

Partene har ambisjoner om et langsiktig samarbeid.

– Med mange kunder i sykehus- og omsorgssektoren, gir det svært god mening for oss å ha i2open i vårt produktsortiment. Vi har stor tillit til potensialet for i2open, sier direktør Gert Mejlshede i Mejlshede-gruppen.

Satser på mangedobling

Hittil har Hygotech holdt seg med en mildt sagt moderat bemanning, med bare to ansatte på fulltid. I fjor lå omsetningen på litt over 2,3 millioner kroner. Men ambisjonene er store.

– Om tre år vil vi selge månedlig det antallet vi i dag selger på et helt år, konstaterer Fuglesang.

Powered by Labrador CMS