sommerspalten 2023

Madeleine Bjørnestad Røed om kiting, kundevekst og kapitalgap 

Shifter publiserer daglig et intervju med en ny gründer eller investor gjennom sommerferien. Dagens gjest er Stack by me-gründeren Madeleine Bjørnestad Røed. Hun forteller om hvordan de jobber for å lukke kapitalgapet mellom kjønnene og hvorfor alle andre enn dagens regjering trolig vil gjøre en bedre jobb for nyskaping i næringslivet.

Publisert

Kan du introdusere deg selv og hva du jobber med i to setninger?

– Madeleine Bjørnestad Røed - gründer og daglig leder i Stack by me - en ny, sosial investeringsapp. Vi jobber med å få investering til å føles lettere og mer tilgjengelig for flere, spesielt kvinner, så vi kan redusere #kapitalgapet!

Hva er din drømmeferie? 

– Kitetur til nord-Brasil med flatvannskiting og yoga hver dag.

Kan du fortelle om noe du har fått til det siste halvåret som du er stolt av?

– Vi hentet 10 millioner i kapital i desember (og var overtegnet til og med!) og fikk konsesjon som verdipapirforetak nå i juni. Vi er for øvrig eneste verdipapirforetak med kvinnelige hovedeiere så det var ekstra kult å bryte den barrieren!

Hva er den største utfordringen dere står overfor nå?

– Nå skal vi lansere ny app, få på plass aksjehandel og virkelig få fart på kundeveksten. Det vanskeligste er vel en kombo - virkelig finne product market fit, så kundeveksten kommer av seg selv! Vi har jobbet sosialt produkt, så hvis det treffer, så skal den jo i prinsippet det...

Hvilke politiske partier mener du gjør den beste og verste jobben for nyskapning i næringslivet? Og hvorfor?

– Nåværende regjering gjør jo en særs dårlig jobb for fintech spesielt, med høyere arbeidsgiveravgift, og attpåtil finansskatt på toppen av det - også formuesskatt på illikvide og ikke-lønnsomme startups. 

– For ikke å snakke om skatteøkningen for gevinst på aksjer – akkurat når det begynner å bli vanlig for folk flest å investere og kapitalgapet er på vei nedover, så gjør de det mindre gunstig. Virker som om de ønsker å holde status quo mer enn fremgang her i verden...

– Så alle annet enn dem (dagens regjering) er sikkert bedre, uten at jeg har sett så nærme på partiprogrammene for høsten. Pleier å være Høyre og Venstre som har litt mer fornuftige skatteregler.

Hvor stort/internasjonalt må man tenke i 2023?

– Jeg elsker å tenke internasjonalt! Vi planlegger så klart for det, selv om vi nok skal fokusere på Norge nå ut 2023. Vi legger litt grunnarbeid for en Sverigesatsing, også legger vi selvfølgelig opp all techen til å kunne skaleres internasjonalt. Det koster oss veldig lite ekstra. Akkurat nå er jo markedet litt der at man skal tenke overskudd fremfor internasjonal vekst, men det skader ikke å legge grunnlaget.

Hva er det beste/verste med å være gründer? 

– Det beste er å skape noe! Det er veldig gøy. Å være med å designe noe og se at folk bruker det. Det verste er kanskje arbeidsmengden. Det tar aldri slutt, og man har egentlig aldri fri. Men man lærer jo å håndtere det på et vis òg.

Hva er en bok alle gründere bør lese? 

– Radical focus. Den handler om hvordan å styre en startup - masse nyttige tips! Vi har hatt «Friday wins» hver fredag etter at jeg leste den.

Les også:  Martin Schütt har fått nye perspektiver fra å oppdra en eventyrer

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.