Robert Ekrem i Völur smiler godt nå som selskapet har fått kapital til å satse internasjonalt.

Leverer programvare til kjøttindustrien: Henter 10 millioner kroner

Med frisk kapital fra blant annet Startuplab og Innovasjon Norge, bringer gründerne i Völur kunstig intelligens til kjøttindustrien .

Publisert Sist oppdatert

Robert Ekrem jobbet i flere år i Nortura, Norges største produsent av kjøtt- og eggprodukter. Deretter hoppet han på andre siden av bordet og ble kategorisjef i NorgesGruppen.

Etter flere år tett på kjøttindustrien, fikk han innsikt i hvor kompleks industrien er og at det er utfordrende at å finne optimale løsninger basert på dagens teknologi.

– Skjæring og bearbeiding av kjøtt håndteres i dag gjennom manuelle analyser, lang erfaring og dyp industriforståelse. Utfordringen er at problemstillingen er så kompleks at det er vanskelig for industrien, i in- og utland, å finne optimale løsninger basert på dagens verktøy, forteller Ekrem.

Völur er et gammelnorsk ord som betyr en kvinne som ser inn i fremtiden, et slags orakel.

Det er på mange måter det Ekrem og gründerne prøver å gjøre gjennom selskapet med samme navn.

Store verdier å hente fra optimalisering

I kombinasjon av nye teknologiske løsninger og kunstig intelligens, klarer Völur å håndtere kompleksiteten i kjøttindustrien og optimalisere både skjæring og bearbeiding basert på markedsbehov. Det sørger for optimal anvendelse av hvert enkelt dyr.

Med på laget er investeringsrammen til StartupLab, Simula, Smart Innovation Norway, Middelborg og en rekke engel investorer.

Med støtte fra Innovasjon Norge i tillegg, har selskapet hentet 10 millioner kroner.

–Det er vanvittige volumer og en milliardindustri. Klarer man å optimaliserer noen få prosent, er det store verdier, sier Ekrem.

Flere internasjonale kjøttprodusenter allerede har vist stor interesse for systemet, ifølge Ekrem.

I tillegg til verdiene fra optimalisering av skjæring og bearbeiding, er det også bærekraftsfordeler.

Microsoft ble tent av miljøgevinsten

Völur er blitt tatt opp til Microsoft til Startup-program. Da var bærekrafts aspektet et viktig element.

–Selskapet har potensial til å få en stor positiv innvirkning på kjøttindustrien og gjøre den mer bærekraftig. Bærekraft er på toppen av agendaen i Microsoft og vi er stolte over å kunne støtte Völur gjennom vårt Microsoft for Startups program. Vi gleder oss til et tett samarbeid fremover, sier Microsoft for Startups Norway Team Lead, Izabela Hawrylk i en pressemelding.