Anzhelika Osmanova, gründer og CEO i Lendonomy

Lendonomy-emisjon kraftig overtegnet: Får flere startup-profiler på eiersiden

Lendonomy-gründer Anzhelika Osmanova fyller på kassen med 3,8 millioner kroner. Med 25 nye norske engleinvestorer og mindre fond, samt 434 småinvestorer fra 33 land med på laget, er hun klar for siste innspurt før lansering.

Publisert Sist oppdatert

Mens Norge tok påskeferie for en måned siden, dro Osmanova i gang en folkefinansieringskampanje hos britiske Seedrs. Etter tre dager var miniumsmålet på 1,5 millioner kroner i boks.

Men interessen for å investere i Lendonomys mikrofinansieringapp, som lar privatpersoner låne ut penger til hverandre samtidig som unge mennesker kan bygge opp en blokkjedelagret kreditthistorie, var fortsatt stor. Kampanjen ble ikke stoppet før selskapet hadde fått inn 3,8 millioner kroner.

Investeringsrunden var todelt. I tillegg til Seedrs-kampanjen, gikk en rekke profilerte oppstartsinvestorer fra Norge inn med kapital.

Overveldet over oppmerksomheten

Osmanova, som tidligere i år fortalte Shifter om altfor mange møter med investorer som «ikke skjønte oss i det hele tatt» og beskjeden: «kom tilbake når du har et produkt og kunder», er overveldet av den positive oppmerksomheten denne gangen.

– Aldri før har jeg fått samtaler fra investorer som har bedt meg om å ta pengene deres. Selv om det var fristende å bare godta alt, måtte jeg si nei til noen investorer, fordi vi ble 253 prosent overfinansiert, sier Osmanova.

Følte seg som en heltinne

Ifølge Osmanova gikk kampanjen på Seedrs rett hjem hos «crowden». Fra det kampanjen ble lansert og helt til den ble lukket, holdt den posisjonen som den mest populære kampanjen på Seedrs trendbarometer.

– For meg er dette ikke bare en historie om en startup som skaffer penger. Det er en historie om et lite selskap fra Norge som ser like bra ut som en scaleup fra Storbritannia på en av de største crowdfunding-plattformene i Europa. Jeg følte meg som Katniss Everdeen gjennom hele kampanjen og etter at vi avsluttet runden, sier Lendonomy-gründeren.

Ifølge Seedrs manager Luke Bolton er det sjelden ikke-britiske selskaper blir så populære på plattformen.

Mange kjente vil være med

Blant de norske investorene som ville være med på Lendonomy-reisen, finnes en rekke kjente navn.

Tidligere Greps-sjef Heidi Frost Eriksen, som også sitter i styret til Lendonomy, går inn med 250.000 kroner via eget selskap. Eriksen og Osmanova har kjent hverandre siden de jobbet sammen i Huddly. Den samme koblingen har en annen av investorene: Sean Percival.

Andre nye navn på eiersiden er investeringsselskapet Change Com, som går inn med 150.000 kroner. Selskapet har blant annet investert i Nabobil og Learnlink. Arnt Reksten og Vegard Engum, som har investert i Horde, går inn med omtrent 300.000 kroner til sammen.

I tillegg går Neonomics-sjef Christoffer Andvig inn med et ukjent beløp. Neonomics leverer også open banking-løsningen som gjør at Lendonomys långivere og låntakere kan overføre til hverandre uten problemer. Det er et godt eksempel på hvordan PSD2-API-er fungerer i praksis.

Blant dem som gikk inn helt i starten av kampanjen, kan man nevne Espen Halvorsen fra Oasis Group og Linn-Cecilie Linnemann fra Design Container. De satt i juryen under pitchekonkurransen på SHE Conference i begynnelsen av mars, hvor Osmanova stakk av med seieren.

Innsatsen imponerte såpass at Halvorsen gikk inn med penger, både via sitt eget selskap Aema Invest og sammen med Linnemann og SHE Community-gründer Heidi Aven, via investeringsselskapet North Ventures. Totalt handlet det om 270.000 kroner

«Ren» cap table

I tillegg kommer altså 434 småinvestorer fra 33 land inn. Utover nordmenn, er det i hovedsak folk fra Storbritannina og Belgia som har investert.

– Til tross for at vi får så mange nye investorer, liker jeg at vår cap table forblir ren. De internasjonale investorene er under en nominert struktur, noe som betyr at Lendonomy bare vil ha én ekstra linje i aksjeeierboka. De norske investorene som signerte private investeringsavtaler blir med som normalt, sier Osmanova.

Pengene hun har fått inn skal først og fremst brukes på compliance og antihvitvaskingsrutiner, og bygge en kundesupportavdeling og økt serverhastighet, slik at appen blir raskere.

I tillegg venter gründeren spent på en tilbakemelding fra Finanstilsynet.

– Når vi er gitt status som låneformidler, kan vi lansere produktet i Norge. Vi ser alle frem til det, sier hun.