mobilitet

Lanserer elsykkel-utleie på norske veier

Den såkalte "super-appen" fyller på tilbudet i Norge.

De første 200 til 300 elsyklene til Bolt plasseres i første omgang ut i Drammen og Oslo.
Publisert

Bolts elsykkel-utleie har omsider nådd norske app-brukere. Tjenesten lar deg også leie elsparkesykler, i tillegg til å bestille en drosje fra samme plattform.

De første 200 til 300 elsyklene plasseres i første omgang ut i Drammen og Oslo.

Lanseringen av elsykler skjer i sammenheng med at det opprinnelig estiske selskapet nylig vant elsparkesykkel-anbudet i Oslo, sammen med svenske Voi og tyske Tier.

Bolts norgessjef, Jose Rei, sier:

– Vi ønsker å få folk som bor i byer til å erstatte sine personbiler med mer effektive, rimelige og bærekraftige alternativer for delt mobilitet. Elsykler dekker behovet for brukere som gjerne er mer fysisk aktivitet, eller rett og slett ikke liker elsparkesykler.

Bolt hentet i fjor 600 millioner dollar fra blant andre Sequoia Capital. Selskapet oppgir å ha mer enn 100 millioner brukere i over 45 land, og i over 400 byer på tvers av Europa og Afrika. I øvrige markeder tilbyr Bolt også mat- og varelevering samme dag.

Et marked i vekst

Internasjonalt er utleie av elsykler et marked i stor vekst. Tyske Swapfiets er den største europeiske aktøren som tilbyr leie av elsykler. Belgiske Cowboy, som i januar hentet 80 millioner dollar, tilsvarende over 700 millioner norske kroner, er en annen.

Også tyske VanMoof, som leverer sykler til 18 land, er med i racet, og for to år siden lanserte Soundcloud-gründere også elsykkel-tjenesten Dance.

Selskapet hentet i fjor høst 16,5 millioner dollar, tilsvarende 145 millioner norske kroner, til utrulling av flere elsykler til sin flåte, hovedsakelig i Berlin.

Dance har tidligere bekreftet overfor Shifter at de planlegger ekspansjon til flere nye markeder i 2022. Norge står foreløpig ikke på listen, men selskapet utelukker ikke en inntreden.

Felles for aktørene er i hvert fall ideen om et såkalt «Hassle-free ownership as a Subscription», som inkluderer tjenester på vedlikehold og reparasjon.

Modellen ligner på norske Wandas samarbeid med XXL, annonsert tidligere i år, der de i eksisterende abonnement tilbyr vedlikeholdstjenester av sportsutstyr.

Les mer: Se opp! Disse trendene skyter fart i utlandet

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*